考慮緊移民嘅你,入嚟測試下自己英文水平去到外國生唔生活到

1174 回覆
695 Like 64 Dislike
如果詞匯量只有3000, 同鬼佬日常溝通係咪足夠?
我都係C1.2 49/60 有一題手殘撳錯所以應該係50/60
但係我喺加拿大住左幾年 攞呢個成績好羞家

喺外國生活tenses其實真係少用, 香港人應該好過大部分鬼佬我寫report 成日執著d tenses反而比老細嫌太累贅

不過呢個test我衰喺idiom多
啲Grammar錯到九彩都有C1.1
btw學到嘢
其實唔係好分得清have同do
例如有題咩Not only did he 我寫左Not only had he
跟住之後有好多題都係have同do搞錯哂
唔係話佢個仔隻貓咩?
可能我聽錯,淨係聽一次就答卷

grade c1.2
我衰咗3條呢啲,答嗰陣仲心諗明明兩個都啱,點解淨係比我揀一個
無係外國生活過,滿分全部識
英文好都無用,無BNO 無錢 無專業技能
我都唔知點移
但係我呢幾年喺外國住(唔係講英文嘅地方) 幾乎冇用過英文
A0
Me too
Me
有C,Netflix學英文
其實b1 以上都証明到sentence structure 都可以
同人溝通最緊要聽到keywords
之後你再用簡單嘅英文組返句句子就得
死啦佢真係話我in係錯
算啦,可能係我先係咁
中五程度得C1.1,其實工作上應用無問題,但係要社交就完全唔掂,識既生字太少,好難表達自己想法。
留言先
A Level 2013 D
56/60 C2.2
唔係計有幾多詞匯量就溝通到如果唔識砌一句句子、口音重到人地聽唔明,有幾多千都冇用
非三大2:1都入到G5, 三大點會唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞