考慮緊移民嘅你,入嚟測試下自己英文水平去到外國生唔生活到

1174 回覆
695 Like 64 Dislike
有幾多頁?
一係你退步,一係我進步
我dse 得4 都c2.1
不過工作成日用英文
exactly
未聽過人講absolutely, 好怪
以我學嘅就係咁

Present perfect :
影響
事A——————-》而家講返事A

Past perfect:
影響
事A————-》過去——〉而家講返事A

如果佢plan嘅野到而家都未做,係可以用present perfect
C2.1 但ielts得6.5
B2.1
Absolutely 唔係中性詞
一定會 咁解咩
d 阿叔講到嘔泥咁真係聽唔到
日日焗住用
同埋過到去人地真係唔會好care你grammar,佢明你意思就得。
我以前同d鬼佬打機通常都係text多,果排d英文真係好左
係香港搞到人咁驚講英文
點解錯4題但得50分
Before they spoke out
Before 一件以前發生咗嘅事,自然係had *** 啦
Past perfect 係用嚟imply 時間順序喎
ching平時點練英文
其實我覺得呢d test去到一個點
已經唔係英唔英文問題,係語文能力問題,就算用中文答都會錯果種
我覺得唔係正面反面嘅問題,而係語感。
totally 同 absolutely 唔會接difficult,會用totally impossible,absolutely impossible。

你試下講 extremely impossible,incredibly impossible 。都係唔順口㗎。
C1.2 去到尾開始冇心機做

個quiz有好多grammar 問題不過其實日常生活真係唔係咁多人care 我公司好多英國人,佢哋有時啲grammar都唔啱,不過只要你表達到你想表達嘅嘢就冇問題

反而idioms/slang佢哋會用好多,有時聽唔明會問佢哋咩意思
好似有啲明明地
咁意思係咪過去再過去就past perfect
Same feeling
native 我見過美國婆都係咁
但somehow 你又明佢講乜果下好野
Absolutely 經常跟褒詞,如
Absolutely beautiful
Absolutely gorgeous
Absolutely great
Absolutely impressive
Absolutely fabulous
但好少有會跟眨詞
Absolutely ugly
Absolutely disgusting
聽落好weird
但聽過absolutely horrible
得C1.2
冇錯,想英文進步最有效既方法就係直接去英語國家生活,日日都焗住講英文,好難唔好
又係喎absolutely impossible 其實好難用言語表達嗰種
例如 lethal weapon 同fatal disease
洗咩測試,去到講講下就識
姐係d人講屌你老母 唔會講頂你老母
或者屌你個肺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞