考慮緊移民嘅你,入嚟測試下自己英文水平去到外國生唔生活到

1174 回覆
695 Like 64 Dislike
C2.2 錯左2條最尾listening 同一條Reading
屌,C1
B2.2 39/60 中學畢業得year 1 sem 1 有學英文,下年考ielts aim 7.0睇黎要chur行啲
就算做到C1/C2.....
如果去到外國一緊張就Lag 機口窒窒就....GG了~
得B2.2
Type 0: facts (兩邊都present tense)
-If you don’t drink water, you die.

Type 1: 有機會發生 real situation (if-clause: present, 後面future tense)
-If you don’t study hard, you will fail in the exam.

Type 2: 時間框架係現在, unreal,impossible situation (if-clause: simple past, 後面would + verb)
-If I were you, I would not make this decision.

Type 3: 時間框架係過去, unreal situation (if-clause: past perfect, 後面would + have + p.p.)
-If I had eaten that sandwich, I would not have been hungry for the entire evening.

有錯請指正
係香港讀廿年英文都唔夠外國town仔住一年有用

同樣地呢d英文測驗考咩grade都係冇撚用既
c1.1 我ielts6.5 好似都幾準
有幾頁?
same
講野1999
得B2.1 ce英文得2
I’ve個縮寫唔可以當成動詞個have
用縮寫後面要跟PP
I’ve ordered/ had
C1.1
想要同需要係哲學問題嚟自己諗下
咁都有人搭小巴唔敢叫有落嘅
母語都咁就性格問題
同你完全相反
36分,B2.2 , 玩撚完
我係唔明嗰啲要我填幾隻字可以加強意思嗰啲可以點做
感覺上有好多可能性
大學生得B1.2 點算
幾得意係成日一有呢啲test
就會有人話個分反映唔到溝通能力、因為響外國用既英文唔係咁

但想話如果連呢個咁簡單既test你都拎得A/B
無論響香港定外國你都算係英文差果堆囉
C2.2 57/60
A1有一題睇唔到要兩個 ans
覺得唔準
Dse3
唔係讀緊u
C1.1但我英文好廢
香港人係會笑鳩人英文差同排斥佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞