考慮緊移民嘅你,入嚟測試下自己英文水平去到外國生唔生活到

1174 回覆
695 Like 64 Dislike
得B2.1
+1
dse lv1
dse lv3
有㗎...what we need 比較係一樣實在嘅嘢 例如好肚餓> what i need is a cheese burger, 返工好攰 > what i need is a six-month vacation, twice a year 之類

What i want is 應該個答案係抽象啲嘅 例如what i want is Independence of Hong Kong, what i want is a society without hatred and injustice...之類

有錯勿屌
dse 之後差唔多5,6年無咩接觸過英文
尋晚第一次 無心機做 空咗好多 就A2.2
啱啱再再做先 B2.1
得c1 想問下第28題點解係咁

Btw 樓主 C2 好勁
LM
同埋係香港人懶同習慣成自然 乜都want want want 總之想要嘅就係用want, 其實 英語有幾種「想要」嘅分別 例如 what we need is, what we want is, what we asked for is xxxxx 都有少少意思唔同嘅 ...
C2.1 52/60

要C2.2 有難度
C 類似係specific左落上一個禮拜度 姐係C個意思係 如果我有多啲時間 我啱啱過去哩個禮拜就會玩運動了

但係比較貼切 可能係 D, 意思係 如果我有多啲時間 咁我每一個禮拜入面都會有時間運動

而條友嘅意思應該係D

有錯請輕屌
好似好多題咁 無心機做
A.1.
你揀個個係
「如果個陣有時間,佢就做左多啲運動啦」
下面係
「如果有時間,佢就會做多啲運動」

C2 btw
好彩頭幾條就要listening, 喺公司聽唔到
喺澳洲讀書嗰陣冇問題, 不過畢完業覺得自己講野咁廢唔會見得成工就返香港
典型識聽唔識講
講真所為一個正常香港人,正常英文溝通應該屎極有個舖
你可以睇下if-clause
呢個case應該要用type2 唔係type3
你揀果個option係type3
係俾past and unreal situation

而呢個case係type2
Type 2係for unreal, present situation
雖然佢if clause係用past tense但都係用係現在既situation

C2, DSE 5*
我得C1.2
最主要係了唔了解到佢地d slangs,idioms…
仲有就係佢地興緊既野…上網有時見到佢地comments都唔知佢地講緊乜水

入面有條:
Take a picture/ keep someone in picture/ make a picture for someone
呢條就真係見真章
Same
type 1 係基本 , 兩邊present tense講同事實有關
type 2/3 係前面 present perfect後面would have pp講發生左既事
type 2/3 係前面simple past 後面would do講冇可能既野?
C2.1
dse個陣得4 依家讀速大 算係咁啦
38分 B2.2
啲tense出晒事
反而去到C個啲都仲做岩,但係就係錯tense
38,睇返答案有8條係識既,但叫我choose two answers我揀左一個答案......
如果係呢個情況又唔同 wor
Retirement age 應該係規定左例如 60 歲要退休
咁有 d 同事唔想 60 歲就退既,如果沒有 extension 就無得揀一定要 60 歲就走
Extend retirement 即係放寬左限制,你可以延遲你退休既年齡例如做到 65 先退咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞