考慮緊移民嘅你,入嚟測試下自己英文水平去到外國生唔生活到

1174 回覆
695 Like 64 Dislike
有個Test 做下參考係好,但移民一年半載英文一定大大進步,語文浸浸下自然會勁,個個都得。

有能力既走咗先。
c1.1
算係咁
我最尾篇野當考試咁做啱哂,但係前面快快手做錯到7彩最後都係得49分
唔識英文都要去,I go to my home country by bus
C1.2

填字好難
listening 個男人講辭職個幾題錯左勁多

Without shadow of d _ _ _ _
(諗左好耐,求其填左devil)

Not ________ (4 words)
(見到後面有but also 就知係Not only但唔知點作到有4個字

Delayed retirement / extended retirement
呢題都唔明
Lm
其實係唔需要有好高既英文水平架
利申: 未 test 過
b2.1
有d係唔明d slang
咁希望ok.
10年前考過, 好似係5.5
呢10年同Keep住要同d鬼佬同事傾計.
應該有進步掛.
idiom都有用
我好多都唔識
其實係香港有冇一啲地方係可以迫你講英文
簡單d講就係:
definitely 更多係表達一個事實,而absolutely 係emotion 強d咁表達意見/感受

大概會咁用:
He is definitely going to the club tonight.
He is absolultely ridiculous.

兩句放埋一齊可能更易明:
I definitely have an absolutely huge dick.

利申做完C2,係英語國家做野幾年
得B2.1,最後十條完全唔識錯鳩晒
Very true

我呢邊更多情況係個口音你完全聽唔明,語速又快

呢個test d listening 字正腔圓又慢,應該要加返個2倍速印度口音先match到現實情況
B2.2 諗住帶一家大小去英國已經係全家最好
B2.2
得B2.2
要努力d
其實想問下以前中學學校無學過furure perfect tense
但試過去一個名校私補就有學過
想問下外國係咪都好常用
你解釋得好好。
有時有啲英文嘅嘢好難描寫出嚟,單靠直覺知道啱,有professor講過呢啲叫unconscious competence,係好事嚟。
搞到有時啲嘢解釋唔到,都唔知自己英文係好定唔好。
印度 customer service hotline 簡直係打大佬
亞洲人既性格係乜都驚一餐
歐美人就大膽啲
Delayed 係延遲
Extended 係延長

退休就係你唔再做野
延長個退休係唔 make sense 因為原則上你退左休之後有幾長命你個退休 period 就係有幾長
(唔計退完之後又搵第份工做o個 d)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞