考慮緊移民嘅你,入嚟測試下自己英文水平去到外國生唔生活到

1174 回覆
695 Like 64 Dislike
呢個我都同意,absolutely 本身就有affirmative嘅意思. 例如答應對方要求嘅時候就可以用absolutely嚟表示positive 嘅意思,同樣totally都okay.

C2.1
英文老師係youtube, 美劇.....
想當年DSE 拎3
自問本身文法好屎,移民3年,生活基本溝通完全沒問題,岩岩開始你表達到意思 聽得明人地8成同你講緊咩就夠 慢慢就會進步 不過鬼佬都成日錯文法 同埋佢地知你係華人樣,D鬼佬都唔會預期你好流利 最緊要有信心講就得
得C1.2
啊,你個比喻又幾生鬼喎
B 2.1
前廿題好易,唔好心急,英文超廢如我都可以做啱八成
我覺得
去到你肯出聲講就一定溝通到
講you is i are 都冇人理
聽唔明就同人講sorry 再問可唔可以重複多次
去subway 照this this this this 都得
冇人會屌你

利申: 喺德國住 德文啱啱好b1 日常生活就係咁過
b2.2
廢到
其實我覺得聽得明已經夠
Native speaker 啲英文都係喺環境同埋身邊嘅人學返嚟。唔會當係foreign language 咁學,所以唔會特登去學grammar嗰啲
係英國讀咗六年書都係得C1.1
其實正正常常同到鬼佬溝通,邊撚個理你grammar
我c2.1
三年前考Ielts 7.5

其實唔算好難🤔🤔
但真係要聽得多睇得多先會識
做左part a...主要問grammar野
其實去到外國生活 grammar真係唔太重要
speaking & listening先係重點
B2.2
呢種叫Collocation,字詞配搭
語感好嘅人就分得出邊d睇落好怪

講真, E D TEST只係俾人打飛機用
你咩水平, 你平時同人對話都已經略知一二
25分鐘,C1.1
要用had
因為佢哋個plan for weekend 係喺speak out 前發生
如果Speak out 已經係過去式
因為plan for weekend 係仲早過speak out 發生
所以plan for weekend 就要用past perfect
They had planned for weekend
23分鐘做哂
得C1.2 50分
唔識做咪撚留言啦屌你老母
C1.1,利申冇錢冇bno
C1.1
自問細個真係無認真學過grammar, 入大學後都係用grammarly
c2.1

但其實呢啲Test反映唔到啲咩
反正我就覺得自己英文唔係特別好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞