考慮緊移民嘅你,入嚟測試下自己英文水平去到外國生唔生活到

1174 回覆
695 Like 64 Dislike
嗰班咩人咁撚山頭主義
C1.1 42/60
我打左Not only did he
返工少用英文, advanced填充唔識答都有b2.1
幾多先夠移民用
錯13條...
有6條唔應該錯
C1.1,有幾題眼大睇過隆,應該有C1.2,覺得自己丟晒讀英文嘅人嘅架
兩個禮拜後考ietls,目標係7,嗚嗚好驚
四年前考6分
佢入邊啲listening似ietls,reading就中學comprehension level。喺大學寫卷都成日畀人改文法

呢個月都listening都練咗幾廿篇,speaking都只係上網搵題目自己鳩up,應該唔會太差
我入U(非英文國家英文系)都係畀6分嘅cert

自覺英文進步唔細,但都只限於文學term同文化底蘊如果叫我去英語國家生活一係講唔出嘢,一係一講就超學術嘅字
呢個真係認同,文法/翻譯呢啲嘢已經有AI代勞,獨立思考真係難啲被取代,而且幫到你學跨領域嘅嘢
喺外國最驚就係搵返講中文嘅人,你做得好啱

我自己去旅行嗰陣都會唔覺意識到講英文/日文嘅人,同佢哋傾偈先確實感受到學外文真係好
唔撚識講就唔好去ching ching chong
10個有9個最後變左只會識講支那話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞