考慮緊移民嘅你,入嚟測試下自己英文水平去到外國生唔生活到

1174 回覆
695 Like 64 Dislike
Lm
以為自己有c2
點知得c1

利申 dse 5*
唔洗下下屌人老母嘅 咁認真睇句嘢做乜

C2.2 又好 Ccup都好 移到民咪好囉 冷靜啲啦
錯6題 C2.1 啱多兩睇上多級
我可以毫無問題睇劇睇戲同鬼佬傾計 日常生活絕對夠用有突
但如果講緊職場用 唔講咩ibanker 就算拍埋去啲酒店front desk度 我都覺得自己係廢柴
講到明係基本日常英文測試
你地個個當係專業英文測試做咩
討論下啫
見上面好多人拎C都喊晒口
其實B幾C幾呢啲有如浮雲
去到外國又係另一件事
你肯講 唔怕醜嘅 普通溝通係冇問題
真係唔明咪最多柒吓畀人笑吓

所以個test可以做吓參考
但唔完全代表適應移民生活嘅能力
以普通香港人嘅成長環境黎睇(冇出國 冇特別煲英文劇)
A-加少少常識同膽識 起碼買到個包 唔會餓死
B-滿足到日常生活 睇重要文件可能差少少
C-讀寫冇問題 都有處理重要文件嘅能力(認真睇) 應該同鬼佬都吹到兩句

流唔流利就好睇個人肯唔肯講
好多都係聽得明 但到自己講就要組織吓先得

係決定要移民嘅 環境係會迫你成長
畀啲信心自己 唔好妄自菲薄
好似有啲流,dse 4, ielts 7,咁都有C2.2
C1.2 太耐冇溫過 唔記得哂啲grammar 野
識個人同你一模一樣 利申:最差係vocab 聽講同一般美國人傾得掂 串字串到necessary 串咗做neccessarry
其實每一種語言都係
就好似好多日文考n1既人 去到當地都唔可以正常咁同當地人溝通到
C1.2
c 1.1 最後part c果d tldr 9答炒哂
無oral唔會測到
Can’t agger more
最主要肯講肯聽
講i gone yesterday McDonald buy BigMac 都冇所謂
人哋明就得
+1
咁咪夠囉你理想係點先覺得好先
我做果行啲人好多英文寫得靚到曉飛
但口語反而麻麻
eg講野唔夠自然咁
DSE同IELTS係學術英語水平測試點同
溝通到,不過社交上英文好嘅話易識朋友好多。
唔好意思,借個位黎...

想請大家入黎討論下

今年嘅平安夜有咩做?
https://lih.kg/2310983
得b2.1,後面幾條都鳩撞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞