冇得去旅行特約:2020-202? 香港酒店staycation紀行

313 回覆
96 Like 26 Dislike
我都拜
lm
估錯冇獎的
瑞吉[/left]
上下水先
早幾日聖誕假睇劇睇戲睇到冇晒mood出post

希望今個long weekend可以出新一集
快啲出啦,等你好耐
Kwok hei
第12.1集:灣仔深紅酒店(St Regis) - 簡評

相隔差唔多個幾星期,終於喺度出新post啦
今集一定要講吓相信係我喺香港住咗咁多間酒店以來最鍾意嘅一間 - St. Regis

(雖然佢業主係深紅華潤,要講聲對唔住)

其實小弟喺10月同埋啱啱12月各住咗一次嘅
10月果次就係慶祝生日
上個月就純粹想試吓佢嘅套房

兩次亦都各自試咗佢三間餐廳
The drawing room
Run
St Regis bar

同埋兩次都有叫到佢嘅in room afternoon tea

好啦依家正式開始

話說呢間嘅地理位置有啲尷尬,唔可以話難去但係要少少轉折

但建議大家最舒服一定係黨鐵A5出口沿天橋行到去會展,唔好行入去renaissance
要繼續沿天橋行去對面鷹君再行返去後邊
先到酒店嘅入口
(原諒我冇喺度影相

但係正常呢去到呢個位已經會有職員serve你
問你係上去食飯定係check-in

好啦上到去大堂之後
左手邊呢就會係潤

隔離就係條打卡樓梯位

然後呢個就係大堂,因為呢幅相係12月住嗰時影嘅所以已經有聖誕樹

之前聽人講話check-in會帶你上去in room check-in但係自己去咗兩次都係喺大堂幫你settle payment先

不過我又冇乜所謂嘅

下一集將會講吓間房
因為各種原因小弟一共入過佢哋三種房
第12.2集:灣仔深紅酒店(St Regis) - corner房簡評

好啦時光要返去10月嗰陣
因為小弟當時入去慶祝啦,所以本身係book左佢哋嘅Grand deluxe room(其實即係corner room)
然後又係email問可唔可以盡量安排高樓層嘅

結果當日去到呢佢哋就Offer左premier harbour view room
不過其實講size呢,兩間房係一樣嘅,兩間都係corner Room
只不過Harbour view room個景觀會望到少少海景

入到間房,張床就勁大張

張床前邊就係一張圓枱(我諗坐到四個人)同埋電視,電視機後邊個窗就可以望得少少海景嘅
你問我覺得部電視同張床距離遠唔遠呢,我又覺得可以接受嘅,因為佢部電視起碼真係夠大

然後入去廁所睇吓,個浴缸呢雖然矮身啲但係勝在夠闊
兩個人平排一齊瞓都冇問題

可以睇到因為始終開咗都唔夠兩年,佢哋啲硬件上真係好新淨

廁所嘅設計我會諗起有少少Kerry hotel 嘅影子
我諗都係因為佢哋係同一個designer Andre fu

呢個就係間房嘅Mini bar
值得一講嘅係兩支source玻璃樽裝水都係任飲
因為初頭以為係要俾錢
第12.3集:灣仔深紅酒店(St Regis) - 普通房簡評

點解又會有入普通房呢?
其實係因為12月住嗰陣,當時book咗套房但係間套房未ready, 所以butler就安排咗間普通房俾我哋坐住先

嗱大家其實可以望到,普通房同corner房嘅size係一樣
只係corner房會多咗隻窗感覺上採光會好啲
但係如果行埋去窗邊睇呢你都會望到少少海景嘅

普通房部電視就會變咗掛牆

至於廁所格局其實真係同corner房係一樣所以我就冇特登擺相
等睇套房相
第12.4集:灣仔深紅酒店(St Regis) - 套房(Metropolitan Suite)簡評

啱先都有講到因為間套房未ready所以俾咗個普通房我哋

其實都要講吓我訂咗咩package
12月我哋係訂咗24 hour package包1000dining credit
如果book普通房會包你upgrade corner room

但係後來因為一直心思思想試吓佢套房,再加埋佢哋包$2000credit

本來都見上網冇得book 㗎喇

直到check-in前一日再上去佢哋個網睇吓,居然有得揀番最低級嘅st Regis suite

所以即刻轉booking

結果去到第二日發現佢哋upgrade咗上去metropolitan suite

但係重點係兩間套房其實除咗樓層高低之外係冇分別㗎

但係對小弟都係好事嚟嘅,始終我鍾意高樓層多啲
同埋聽佢哋話好少會upgrade到

放下啲圖俾大家睇吓先

今次up咗上23/F嘅metropolitan suite

入到去
個廳完全容納到10幾個人

坐對住部電視咁仲可以望到少少海景

而呢個飯廳對住門口,都坐到五六個人

行到入去睡房,正
勁開揚,感覺呢度已經係等於平時一間普通房

瞓喺度直頭可以望到出邊
但係就要留意返出邊都可以望入嚟(我諗都要望遠鏡先望到

睡房隔離就係廁所
不過右手邊就係佢closet

然後就到呢度嘅精華

無敵「小」海景嘅浴缸,浴缸真係大到一個點
同時三個人一齊浸都冇問題
不過個butler又係建議我哋到時最好落咗窗簾佢
但係我哋最後都冇理佢

佢一走就梗係即刻開水先
樓上咪引用咁長唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞