冇得去旅行特約:2020-202? 香港酒店staycation紀行

313 回覆
96 Like 26 Dislike
Hotel jj lm
lm
LM
一有staycation字眼就會有一班人負評
洗乜怕
我個po每一篇可以比人狙擊續個po續個po負評
第3集:旺角東上蓋酒店 - 超簡評

利申,呢間酒店只係去stay過兩次仲要係乜都冇包,所以淨係可以比到comment間房

其實果陣去呢間酒店都係因為要做愛做的事

因為呢間酒店最吸引人地方就係相對平之餘仲有浴缸!而且係有翻新過所以間房幾靚

一去check in,wow 排長龍(唔知而家係咪仲係咁因為我好耐冇去過)

上到房,我覺得如果一晚4/500來講呢間房嘅質素真係算唔錯,地方夠大又企理

呢個窗簾後邊就係一個正常size浴缸

望出去個景又夠開揚最遠仲可以望到飛鵝山

其實係幾個月玩Marriott 之前,呢間同荃灣如心會係我個人嘅首選
因為交通方便,地理位置好,附近多嘢行,仲要可以浸浴

$4/500有呢啲質素都算係咁

至於餐廳就未有機會試到,但係聽呢度巴打講過好似佢哋嘅嘢食都算還好?

你問呢間酒店有冇咩靈異嘅事我就暫時未遇過,不過我想講條走廊真係好暗......會有機會令人諗起嗰啲嘢
咁誇
一眨眼就去到第4集

第4.1集:天后網紅酒店 - 簡評

講起打卡酒店,呢間酒店喺度好似真係冇乜人講
因為佢哋乜都唔包,純粹淨係有間房俾你住,但係佢哋呢個景色真係太正

冇錯我就係講緊21 Whitfield

呢間酒店係出晒名kol打卡熱點
之前仲要好似有片流出

小弟嗰陣都貪得意咁book咗一晚

間酒店嘅位置就有啲尷尬,由炮台山或者天后站出發都係差唔多時間到,不過酒店附近都有好多餐廳所以都叫做唔使煩有咩食

想講行到去酒店佢哋入口真係唔起眼

Front desk永遠得一個阿姐,本來去之前睇過comment話個阿姐服務差,不過嗰日冇感受到
因為全程個阿姐都幾Nice
第一次check-in完之後發現間房電視壞咗
姐姐都好主動咁轉高兩層俾我哋

本身我已經book咗喺高層嘅房因為佢哋個景觀會再比下面嗰啲開揚啲
間房係31樓
入到房之後,真係哇一聲
真係唔怪得酒店咁受kol歡迎
落地玻璃望住無敵大海景
真係人都特別醒神啲

第4.2集:天后網紅酒店 - 簡評

Settle完之後梗係要做愛做的事
因為我哋都特登將張床移咗去牆邊,咁樣個人可以對正個景瞓
望住個天一路黑,個feel真係好正

前一晚落完雨之後一起身就望到呢個景,真係個人都會醒神啲
當然唔少得瘋狂影打卡相
不過就唔會喺度post

影完相就準時12點要走
呢啲酒店都唔好預會有late checkout

至於你問值唔值得去住,小弟認為呢間打卡性質嘅去一次半次已經好夠
佢哋其實真係冇服務可言
純粹景真係最值錢
lm
高質lm,樓主加油
幾靚景
留個名先
呢間個景真係好正,但間房其他野點?特別係浴室乾唔乾淨
有浴缸嘅但係同淋浴間共用
Size偏細,不過浸一下都可以嘅
Amenities只有最基本嘅牙刷牙膏set同沖涼用品

另外本來有個細廚房位,不過酒店似乎收起晒啲用具
只可以俾你煲水

乾淨度個人覺得一般,但房嘅暗角位有啲塵冇清潔
窗簾都似乎冇定期check 因為我間房嘅窗簾會dur 咗落去
小弟影相嗰陣要搵嘢固定佢

原諒小弟當時冇影相
多謝支持
如果唔係呢一個景係直頭唔會住
留個靚名先
今日出嘅post篇幅都會短啲

第5集:donki上蓋酒店 - 超極短簡評

呢一間淨係早兩個月去過一次
因為嗰陣純粹想試吓Marriott membership野
所以stay咗一次咋

美麗華酒店嘅地理位置其實算係佐敦同尖沙咀中間
不過附近咁都多嘢行同有唔少嘢食

本身book咗普通park view 房, 係星期日去check in
然後佢哋都有upgrade同埋offer late check out
但係聽聞依家對Marriott member好似差咗?

其實我到而家都唔知我呢款係咩房
佢只係話upgrade 咗俾我
入到嚟發現間房又幾大

浴缸都幾大

望出去就係九龍公園

仲可以望到RC

聽聞佢哋泳池係有室內jacuzzi?
遺憾就冇試過

仲要聽聞呢間酒店有餐廳出名?
希望有機會可以之後再住多次試吓
間房尤其個浴室好似好大
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞