冇得去旅行特約:2020-202? 香港酒店staycation紀行

313 回覆
96 Like 26 Dislike
上次staycation 食過哩間dinner buffet
我覺得還可以喎 無歷山咁差
但間酒店太多人 好似去左街市咁
唔會再去
你地去浸浴前有無話會點清洗個浴缸先架?
第9集:旺角西邊緣酒店 (Hilton Garden Inn)- 超短簡評

講完一間長篇幅之後就講返一間篇幅細啲啦
話說早排因為有一兩晚有啲需要
同埋手頭上有一張公廁白金送咗Hilton gold
雖然好似冇乜用(因為香港實際上得兩間)
咁但係Hilton Garden Inn喺市區來講都算係中低價之選
所以都去試吓佢啦

每晩間房要400-500左右,呢個價位來講算係咁

如果住得最高嗰兩三層有機會望到少少海

但係唯一缺點係冇浴缸

酒店嘅gym room同埋泳池都係頂樓
不過因為疫情關係就冇開到所以冇特別上去影相

Hilton gold benefit包早餐,
早餐就要落返去2樓間中菜廳
依家都係嗌set,有中/西/同埋素
小弟就嗌咗呢個
個笑哈哈第一眼見到係有啲surprise

個薯餅仲係熱㗎

Overall, 呢間如果唔係追Hilton保級嘅話
建議大家去返旺角東嗰間帝京
因為價位唔差太多
Agoda應該都有得book, 除非佢地hold起咗

Corner房嗰次係counter話有special price offer 我加錢住
如果浴缸連花灑,最少都會搵花灑沖一沖

冇就搵熱水用杯淋下
第10.1集:尖沙咀海傍老牌酒店(尖沙咀Sheraton )- 簡評

尖沙咀Sheraton,小弟早兩個月都住過兩次嘅
本來聖誕節都想住下佢
不過呢兩日收到風佢做咗隔離檢疫酒店
結果要改plan了

好啦依家講返10月嗰陣嘅經歷

第一次住嗰陣就住普通海景房,印象中好似係14樓
因為瞓係張床到影所以角度有少少差
但係大家可以見到幅牆光禿禿

唯一嘅亮點係靚海景

睇住呢個景由日頭變夜晚,真係一大樂事

然後第二次住呢就upgrade咗我上去towers lounge嗰層

大家會唔會發現到間房除咗幅牆靚仔啲之外

其實仲有因為高咗嘅關係,個海會睇多少少㗎
上網睇d人講呢間好似好潮濕
巴打覺唔覺
尖沙咀果間真係好舊

東涌硬件正好多,又可以望到飛機起飛
第10.2集:尖沙咀海傍老牌酒店(尖沙咀Sheraton )- 天寶閣簡評

至於佢哋嘅早餐呢,記得呢度嘅酒店post有人討論過喜來登嘅早餐係唔錯
我個人嘅話就一般般啦,款式感覺上少啲
對唔住冇影相

但係我覺得住喜來登嘅亮點係去天寶閣
感覺上佢哋係被underrated
因為第二次住嗰次係訂咗個包$800 dining credit嘅package
決定用左去第二日嘅天寶閣lunch
嗌咗五六款點心同埋每人一份甜品

呢個冇記錯好似係帶子腸粉

灌湯餃就真係今餐精華
超級足料

甜品拼盤個人覺得不過不失

呢一餐overall都算係精華
推介大家可以去試吓呢間

Budget呢,第一次book純海景房跟早餐就1200蚊
第二次個package包800dining credit同早餐就大約1600蚊(本身係城景但係保證upgrade去海景房)

都係果句啦住得呢間都係為咗佢嘅無敵大海景
佢個房費可以話八九成係去咗呢一度
硬件真係好舊
如果唔係有呢個大海景,多數都唔會去呢間
係度更新價錢

第1集:觀塘如心 (套房連雙人晚餐$1000)
第2集:荃灣如心 (平均淨房價$400至600)
第3集:旺角帝京(平均淨房價$500左右)
第4集:天后21 Whitfield (淨房價$1200)
第5集:尖沙咀Mira (淨房價$800)
第6集:沙田萬怡 (淨房價$600至800)
第7集:西營盤萬怡 (淨房價$1000)
第8集:北角Hyatt centric (尊貴海景房包兩餐$2400
第9集:旺角Hilton garden inn (淨房價$400-500)
第10集:尖沙咀Sheraton (淨房價$1200,package with dining credit around $1600)
有,有一次間房牆身有少少潮濕搞到發霉漬
去旅行就係住酒店?
咁去中國得啦,日日都有新酒店落成
真可憐
咁嘅飯送都影

夜晚起身飲杯水會唔會影
如心之前4月住過最抵都係4XX一晚 係高層海景 但宜家聖誕檔期都貴返 對比之前
突然間有痴線佬亂入既
冇打算理呢啲人
喺度講下酒店果餐飯包咩姐

咁樣都要屌一獲
東涌嗰間本來想去,但係一知道隔離嗰間做咗檢疫酒店之後
東涌嗰間超細,普通房既間隔同北角公廁超似

重諗住喜記品牌至少都柴房有浴缸
有冇去過W
遲啲打算去
第11.1集:炮台山李超人酒店(Harbour Grand HK) - 簡評

話說點解book咗呢一間呢其實都係一個意外嚟嘅

本來嗰兩日係諗住去另外一間酒店,但係因為book唔到佢嘅餐廳所以就delay咗去下個月

然後上網見到呢間酒店有啲房嘅浴缸係圓形嘅咁就覺得幾特別

再加埋見到佢哋官網做緊優惠話book啲貴賓樓層嘅房有千三dining credit

所以就book咗呢一間

其實酒店個位置唔算話太遠嘅,黨鐵站一出行5分鐘就到

佢哋嘅大堂算係香港咁多間酒店入邊比較開揚嘅大堂
依家都冇乜邊幾間酒店嘅lobby 係咁樣
個氣勢真係會有分別

(大堂幅圖係借返嚟㗎)

話說本來大安旨意諗住可以晏晝三點先checkout (因為訂嗰陣package有講)
但check-in嗰陣條友話no check out
心諗呢間酒店係咪真係咁受歡迎

又或者可能係自己已經慣咗late check out

點都好啦本身book咗第二日晏晝食君綽軒
咁就由佢,只係本來仲諗住食完飯可以返房Hea多陣先走

好啦終於可以上房,佢哋安排咗lounge樓下嗰層即係40樓俾我
一入到去其實間房真係比想像中大嘅
有埋張梳化

當然唔少得打卡位,圓形浴缸

部電視睇得出真係有歷史感

呢間酒店最值錢嘅真係佢呢個景,算係先天條件贏

你冇被隔離大廈擋左個景就超正

有啲擋左就得返正前方
好似比樓主去staycation次數仲多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞