冇得去旅行特約:2020-202? 香港酒店staycation紀行

313 回覆
96 Like 26 Dislike
繼續繼續
個晚餐好住家飯feel
留名追post
巴打黎緊呢排仲有無book左既staycations
我今個星期六日book左
有D驚
邊區?
出第二集之前要講聲,可能之後有好多集都因為我冇特別影相,只可以做到出多啲文字清晰講吓住宿感受
希望大家體諒

第2.1集:香港第二高嘅酒店 - 簡評

相信大家都已經好易估到
香港都冇乜酒店可以有6/70樓以上嘅
答案就係荃灣如心

呢間有一段時間可以話係小弟嘅第二個屋企
因為試過一個星期住三晚,其他日子都最少一晩
住咁多次做乜?小弟就唔特別多講

所以小弟真係住過呢度唔少房型,稍後再介紹

Check in地方由早期係地下到七八月左右搬咗上41/f空中大堂
個人比較鍾意下面幅圖咁樣係地下check in,因為咁樣先突顯到住高座同低座嘅分別

係7/8月之後就搬咗上去41/f (偷圖)

呢度staff服務態度算係咁,不過不失
但佢始終行中低價位路線,所以唔使expect too much
第2.2集:香港第二高嘅酒店 - 房間簡評

小弟實在係去得太多次......
除咗套房,基本房型幾乎都住過
而家一次過放圖再簡單講下

首先係低座部份
雙床城景不過張單人床都夠瞓兩個人

Corner room, 感覺開揚嘅

另一邊嘅corner room

如果住低座推介呢一個view, 因為都可以望到少少港島
但小心隔離民居

下一part會介紹埋高座房,真心真心推介高座
第2.3集:香港第二高嘅酒店 - 房間簡評

點解我要推介高座?
因為景色上咗一個新level

城景大床,6x樓

海景大床,4x樓(最私心推介)
大家可以留意呢款房如心係有翻新過
電視(但係只係支那牌子)同地板都有改裝
小弟後期都成日request住呢type房
因為酒店係暑假之前一直冇release呢啲房

海景雙床,6x樓,舊式裝修,感覺好似係old school
電視又係好細部嘅類型雖然冇圖
唯一賣點係景靚更闊更無遮擋

我自己都覺得係唔錯嘅
好快會到佢
荃灣如心 buffet如何 打算性誕去
第2.4集:香港第二高嘅酒店 - 房間簡評

仲要再講埋佢哋呢兩隻房型
呢款係城景corner room

呢款套房好大間

瞓係張床可以一路望去赤鱲角
第2.5集:香港第二高嘅酒店 - 餐飲簡評

樓上已經有巴打問吓飲食方面嘅嘢
呢一集可以講了

住咗咁多次入面,有一兩次係訂咗包in room breakfast同all day breakfast
In room breakfast係咁,package包埋嘅中式早餐
送上嚟除咗麵包之外其他都係暖
算係咁

All day breakfast 就包埋好多野食
真心當lunch食都可以
原價好似要200以上

至於cafe circles 嘅buffet
小弟只係5月同6月食過兩次
不過覺得佢哋款式唔算多

熱食最受歡迎嘅係蒸扇貝
個人推介佢哋嘅熱海鮮
冷盤冇生蠔,得青口同蝦etc

其他食物質素正常嘅,不過唔建議正價去
一定要
第2.6集:香港第二高嘅酒店 - 終極簡評

呢間酒店勝在位置夠好,交通方便,樓下幾個大商場連住多野行,附近又多黃店,仲有donki
住呢間嘅話本人覺得純房已經好夠
唔使特登買package

最近有post講酒店靈異事件,
而家諗返起,比起我住過嘅其他酒店
呢間古怪野好多

冷氣好涷,點較都係凍
仲要凌晨時間房門口果盞sensor燈會閃下閃下但係出面又冇人行過......

大家仲有冇係呢間酒店嘅靈異經歷?
更新下先(紅字係預定呢兩個月內會去/再去)

香港第二高酒店 (2.1-2.6集)#33
香港最高酒店
會展上蓋平價酒店
石門公廁
尖沙咀海傍老牌酒店
旺角人氣五星鬧鬼酒店
旺角東上蓋酒店
旺角西邊緣酒店
灣仔深紅酒店
九龍站人氣打卡酒店
牛頭角隱世低調被推薦酒店 (1.1-1.4集)#16
天后網紅酒店
中環最老牌酒店
donki上蓋酒店
西營盤前身係商廈嘅酒店
炮台山李超人酒店
紅磡碼頭酒店

新增名單:
北角公廁
Ifc附屬酒店
紅棉道酒店
太古廣場鴨仔酒店
係咪因為小弟冇乜內容
越嚟越多人負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞