冇得去旅行特約:2020-202? 香港酒店staycation紀行

313 回覆
96 Like 26 Dislike
真,三十幾樓以下都已經擋哂

不過聖誕反而冇plan,太貴
Same
有無玩hyatt?
聖誕Book左平價Marco Polo
未book 睇下而幾日有無最後promotion 先
下年追globalist
第11.2集:炮台山李超人酒店(Harbour Grand HK) - 簡評

係間房放低啲嘢之後就上返去頂褸lounge
呢間個價位就注定左佢哋weekend係好多人
我影相嘅呢一刻係啱啱開始下午茶時段

窗邊兩行已經係冇位,隔多15分鐘之後全場爆滿
有人係要去另一邊le188嘅企位食tea

佢哋下午茶提供嘅熱食有春卷,餃子等三四款,咁款式唔多但都夠過下口癮
下午茶就剩係得四款可以揀
就係呢四個鬆餅,紫芋蛋糕,泡芙同呢個我都唔記得咗係咩
可能因為自己鍾意甜就覺得都ok

食埋個下午茶之後就終於到行程重點:
上海天閣
其實上呢度係經lounge大堂隔離條樓梯上去
一去到門口會有個看更睇場
行到出去真係震撼
望住呢個靚景仲要冇人

望住個天一路黑其實都係一件美事,因為呢度嘅海景實在太正

喺上邊Hea左一個鐘眨吓眼就天黑
個lounge啲檯排到茶記咁
Lm啱啱跟樓豬建議book咗荃灣如心高層
你都share下
影相好廢
睇晒兩邊景都幾特別
我都唔係好得去邊
第11.3集:炮台山李超人酒店(Harbour Grand HK) - 君綽軒簡評

跟房送嘅1300dining Credit
有一千蚊用咗喺君綽軒
本來當初想去buffet嘅
但係聽聞評價一般同埋試過有朋友食到肚痾
所以決定去咗君綽軒食

咁住緊嘅嗰一晚就去咗樓下
原諒我冇乜點影呢度嘅相因為當時未諗住出post
咁唯有喺度簡短講下食物評價
今次叫咗一個包下邊六道菜嘅晚餐
總括來講除咗個和牛炒飯比較失望之外
其他都算係咁
最尾嗰碗杏仁糊反而個人覺得幾好飲,減低左我對飯失望嘅程度

蟹蓋算係咁

個鮑魚比想像中細

食食吓唔記得咗呢份係咩嚟

好啦總括嚟講,如果唔係為咗個圓形浴缸同埋天台打卡嘅話真係唔會點考慮呢一間
預告下一集:灣仔深紅酒店(St.Regis)

喺度都祝大家聖誕快樂
係度更新價錢

第1集:觀塘如心 (套房連雙人晚餐$1000)
第2集:荃灣如心 (平均淨房價$400至600)
第3集:旺角帝京(平均淨房價$500左右)
第4集:天后21 Whitfield (淨房價$1200)
第5集:尖沙咀Mira (淨房價$800)
第6集:沙田萬怡 (淨房價$600至800)
第7集:西營盤萬怡 (淨房價$1000)
第8集:北角Hyatt centric (尊貴海景房包兩餐$2400
第9集:旺角Hilton garden inn (淨房價$400-500)
第10集:尖沙咀Sheraton (淨房價$1200,package with dining credit around $1600)
第11集:炮台山Harbour Grand (貴賓樓層海景房連1300 dining credit around $2200)
留名

d人話房好細,但我覺得咁既房價算係咁啦
不過個lounge好細,最多坐到20人
留名跟進深紅酒店
你book左幾多錢
1259咁上下最平果種房 然後升一級望機場景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞