冇得去旅行特約:2020-202? 香港酒店staycation紀行

313 回覆
96 Like 26 Dislike
4星嚟講算唔錯
廁所唔係淨係得浴缸有得玩既
第6.3集:石門公廁 - 設施同早餐簡評

去過佢哋酒店三次但係其實我係冇去過佢哋泳池嘅
但係聽聞佢哋嘅泳池算係唔錯,雖然冇景觀但係都值得去玩下水

而gym room嘅設備都幾齊
做啲簡單嘅Weight training都好夠

至於早餐呢真係要講下
如果呢個級數嘅酒店來講,其實佢哋真係算係水準以上
薯餅係熱過rc ga
Overall quality 我覺得分分鐘好過RC club lounge

仲要呢,第二次同第三次去都有同一個經理級姐姐

過嚟同你打下招呼傾吓計

因為去嗰陣係九月十月long weekend之後
姐姐話喺long weekend嗰陣因為勁多人,
早餐有人要等成個鐘先入到去
所以佢哋嗰期係咁俾客係現場屌
我估嗰期啦可能佢哋嘅Email feedback都好差
所以之後係咁出場r人俾下高分

所以真係要係holiday食早餐嘅話真係早啲落去好

有一次我都等咗半個鐘,應該係兩三個月以來唯一一次食早餐要等

國金軒好衰咩
第7集:西營盤前身係商廈嘅酒店 - 簡評

雖然上一集係講石門公廁
咁就梗係要講下佢嘅姊妹酒店啦

話說呢間酒店一直係好冷門嘅選擇
感覺就好似一個係謝師宴毒撚咁
冇人注視佢
終於忍唔住喺上個月搵咗一日去佢度住

其實佢就夾喺西營盤香港大學站中間
兩個站出去都要行5分鐘以上
但係呢其實佢好近電車路
同埋附近都好多餐廳
所以佢哋位置其實唔算差

(死啦我真係冇乜點影相,希望大家見諒)

本身係book咗城景,後來check in嗰陣佢upgrade咗我上去頂樓嘅海景房

其實真係百思不得其解點解佢嘅level會比沙田嗰間高

廁所同沙田嗰間差不多

唔通係因為呢個海景值錢啲?

呢個就係成個lounge唯一可以拎嘢食嘅地方
但係平心而論佢哋嘢食都唔算少
夜晚七點左右落咗去一轉最後都唔使食夜晚個餐
因為有點心有湯有兩三款熱食同有埋包
要求唔太高嘅話都可以食到飽

去到第二日早餐,咁我就唔多講啦同沙田嗰間差唔多
但係人真係好少好少好少,差唔多包場狀態
所以食得幾舒服

但係總括嚟講呢間真係一次半次好啦
又冇泳池
完全唔係staycation首選
就算有海景我都係咁講
應該係港島區所以等級高過沙田,但我覺得沙田係靚好多
灣仔深紅酒店
係咪即係睿景?
小弟聽晚繼續更新
More
支持
呢間擺到明係純商務酒店
lm
唔可以開名?唔熟酒店唔知邊間
呢間係干西181?
courtyard hong kong?
你啱
又更新下先(紅字係預定呢兩個月內會去/再去)

香港第二高酒店 (2.1-2.6集)#33
香港最高酒店
會展上蓋平價酒店
石門公廁 (6.1-6.3集)#89
尖沙咀海傍老牌酒店
旺角人氣五星鬧鬼酒店
旺角東上蓋酒店 (3集)#57
旺角西邊緣酒店
灣仔深紅酒店
九龍站人氣打卡酒店

牛頭角隱世低調被推薦酒店 (1.1-1.4集)#16
天后網紅酒店 (4.1-4.2集)#59
中環最老牌酒店
donki上蓋酒店 (5集)#70
西營盤前身係商廈嘅酒店 (7集)#108
炮台山李超人酒店
紅磡碼頭酒店

新增名單1:
北角公廁
Ifc附屬酒店
紅棉道酒店
太古廣場鴨仔酒店

新增名單2:
名鑄
原來我唔係集集都有講返酒店名
對唔住大家

第1集:觀塘如心
第2集:荃灣如心
第3集:旺角帝京
第4集:天后21 Whitfield
第5集:尖沙咀Mira
第6集:沙田萬怡
第7集:西營盤萬怡

預告第8集:北角公廁
lm
係 你唔講幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞