冇得去旅行特約:2020-202? 香港酒店staycation紀行

313 回覆
96 Like 26 Dislike
前言:

喺2020年之前,相信絕大多數人都好似小弟咁,對於香港唔少四/五星酒店嘅印象可能好模糊,極其量只係會知道某幾間好出名嘅但係對於佢哋服務呀,內部裝修呀etc都冇乜太大嘅認識

結果一場疫症,打亂咗大家嘅旅行部署,同一時間自第二波疫情之後staycation熱潮興起

就係因為咁,小弟由暑假開始亦都開始咗staycation旅程

會開始去試吓唔同酒店嘅服務,又會研究揀邊間酒店嘅package最吸引叫做靠兩日一夜去放鬆吓

本來就唔打算出post嘅,但係諗諗吓喺度打返出嚟當係一個紀錄都好

Ps: 由暑假到而家都玩左三四個月,去到而家就12月,今日聽到港共又開始收緊措施,但手頭上仲有去到出年一月二月嘅booking,唔知之後仲去唔去得成,只能夠同大家講盡量記錄呢幾個月嘅行程啦
正文開始:

今日睇返自己手機相,原來由四五月到而家,大大小小都去咗十幾二十次可以稱為staycation嘅酒店之行

但請原諒小弟唔少嘅record冇乜相,因為當時冇諗住出post

但係會盡量講返自己當時對酒店嘅印象
LM
我都訂左3千8嘉里過christmas
暫時腦海有記憶同會出post有以下咁多間:
下邊用啲返花名賣下關子等大家估吓係邊間
去嘅日期不分先後

香港第二高酒店
香港最高酒店
會展上蓋平價酒店
石門公廁
尖沙咀海傍老牌酒店
旺角人氣五星鬧鬼酒店
旺角東上蓋酒店
旺角西邊緣酒店
灣仔深紅酒店
九龍站人氣打卡酒店
牛頭角隱世低調被推薦酒店
天后網紅酒店
中環最老牌酒店
donki上蓋酒店
西營盤前身係商廈嘅酒店
炮台山李超人酒店
紅磡碼頭酒店
有無比酒店職員啤
留個名睇睇
係咪好似其他巴打咁share
巴打去咗咁多間
暫時只係肯定到其中十間
點解咁問
今日開始會努力出post
留名
第1.1集:牛頭角隱世低調被推薦酒店 - 簡評

用呢間做開場啦
因為呢間係呢度都好似冇乜人去過

其實呢間就係如心艾朗
叫做係如心旗下最新淨嘅一間

果一次係訂咗佢地嘅套房package, 包兩個人in room dinner同第二日餐廳set早餐
你哋估吓幾錢?
原來兩個人加埋都唔使一千

但係地理位置唔太就腳
牛頭角站要行b6出口,行五分鐘左右就到

Check in要上佢哋頂樓,頂樓同時有埋迷你泳池同gym room

當時冇影相,唯有上網偷下圖:

泳池睇相好似好靚,但親眼見到其實都真係好迷你

Gym真係得咁多機
第1.2集:牛頭角隱世低調被推薦酒店 - 簡評

好,入房
其實佢哋套房間隔都唔錯
四四正正
客廳

Package包1 round minibar飲,有綠茶,可樂同水

睡房係咁

廁所就大致係咁(偷圖)
淋浴間同浴缸共處一室
gchi
第1.3集:牛頭角隱世低調被推薦酒店 - 晚餐簡評

晚餐包兩餸一菜一湯小菜套餐,我哋叫咗黑豚叉燒,黑松露蝦仁炒蛋,再加咗份海鮮豆腐煲
味道算係咁,呢個價位都唔會expect到啲咩

好家居嘅感覺
第1.4集:牛頭角隱世低調被推薦酒店 - 早餐簡評

早餐得set, 叫咗個西式早餐
味道算係正常,冇乜負評可以俾

Overall comment:

酒店設施算新淨,in room dining質素尚可
早餐呢個級數都冇得可以點挑剔
但想要景觀嘅話一係俾貴少少住suite,一係request高層數
如果唔係淨係可以樓望樓

同埋唔好以staycation 心態住佢
用爆房心態會更好
住緊果陣都有呢個感覺
LM
去咁多間?!
由暑假開始去到而家
早期有啲只係純住咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞