[11月23號]美國大選新聞總匯

309 回覆
146 Like 7 Dislike
C hing好波 辛苦晒整個總匯!!!
推!!!
每日必睇post系列
想知樓主做開咩 咁熟呢方面既野
日日都追樓主post

班左仔講極都唔明,佢哋話侵係populist,但係populism同elitism從來都係2 side of the same coin

冇你班自命高貴既左仔睇唔起人(elitism,話人basket of deplorables),當人唔存在,唔理人利益(post globalization rusty belt)又點會有populism
我半個media人 有段長時間同外媒本地媒體都有合作開 所以知入面啲文化係點
唔敢講樓主睇法一定岩
但同出邊所謂既分析post 真係有明顯差別
我琴日同班鬼鬧交. 講堅唔係鬧. 但佢地個個真係上身咁完全唔撚聽人講嘢
我好直接講 你鍾唔鍾意都好. 侵有70.1M嘅votes backing. 呢班人係對個選舉有疑問咪由佢地去搞清楚個答案囉. 上到法庭咩都水落石出. 如果無舞弊嘅話咪笑佢地成世囉. 咁唔好咩 ?
同埋瘋狂lable呢一半嘅國民. 係咪佢地死哂你就覺得世界和平先. 而家係邊個講hate speech先. 如果你憎佢地係因為Trump成日講hate speech散播仇恨. 咁你而家又做緊咩先.
答唔到. 然後咪又瘋狂spin.
我都無話自己一定啱. 當一個人覺得自己乜都啱哂就好撚大鑊架啦
其實都係睇唔過眼啲華文傳媒做得太差. 左媒又變哂黨媒. 先盡量做多少少. 因為知道大家都好想知道發生咩事但又或者有語言限制.
你地捧場我都好開心
今次其實無咁簡單解決. 起碼啲嘢揚哂出嚟. 州入面啲市民已經知道佢地州政腐上上下下咁腐敗得幾離譜. 大佬人地美國人嚟. 唔可能要佢地含就含架 尤其佢地覺得自己個國家一直都好民主自由. 原來入面一pat屎.
立場狙擊左侵好撚耐
推 辛苦巴打
我都有類似既經驗,同佢講Dominion,佢話你係陰謀論冇證據係賓州個court case唔受理

話上訴到supreme court又話你係冇證據下尻打官司係unconstitutional

唔比Biden transit又係unconstitutional,大佬都冇official authority confirm Biden真係夠270點比你transit呀

呢班人就算supreme court輸左都會繼續spin的,都去到只講感覺唔講邏輯既地步
最撚興係咩. 講到supreme court 就答我 GOP appointed justice 6 out of 9呀
我屌佢老母啦. 即係有個assumption GOP嘅官會偏幫啦. 咁而家swing court官咪又係DEM多. 咁又對Trump fair咩? 攞嚟講嘅.
Supreme court啲法官全部係要過超嚴格嘅審查 兩個黨crosscheck過先可以推上去 佢講呢番說話係侮辱緊佢自己美國人嘅身份咋. 因為imply緊佢成個國家都係爛到透呀
姐係咁 就算係香港 我都對終審仲有一絲既信心
雖然唔多 問題係打唔打到上去咁解既姐
+1 對終審仲有少少信心.
其實啲swing states court我係將佢地歸類為臭哂嘅區域法院
我比較關心幾時拉Obama同Hillary
侵就睇黎無問題,無論之後上聯邦法院或者要去到國會投票
有個GOP議員向唔知邊個swing states嘅其中一個county已經搵到二萬五千張可疑老人院票
前排聽黃世澤講覺得佢有個point講得好好 美國人嘅國民性格其實好粗枝大葉 舞弊呢樣嘢要做得好小心 佢地實處理得唔好會畀人捉到明顯嘅把柄
就算上面出idea嘅人幾醒都好. 啲指令始終要啲frontline 執行. 啲人一柒就會穿煲. 而家咪越爆越多嘢
拉左佢地d左膠實崩潰
我擔心緊佢地向美國發動本地恐襲.
講堅佢地堆黑白相真係令人好心寒
但理論上佢地越搞d咁既野只會越倒米
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞