[11月23號]美國大選新聞總匯

309 回覆
146 Like 7 Dislike
資料其實係好客觀嘅嘢. 我地叫呢啲做hard fact
但係向要搶click rate搶view嘅年代. 比起事情嘅重點. 新聞有更多程度則重於點樣將佢寫到好eyes catching好juicy
咁用好爆炸性嘅wordings或者做標題黨的確係可以向碎片化年代令人一眼就睇到 但相對嚟講咪會令人越嚟越少耐性去睇件事到底係咩
再加上media其實已經末路 比起以前佢地真係靠讀者養 有好多都往大財團靠攏 成為左啲巨企嘅喉舌 好似啲外媒, 例如NYT, WSJ, 已經向好多年前開始 佢地會賣column 甚至會賣頭條嘅位置畀China Daily放文. 其實嗰啲咪就係大外宣. 向本身新聞牌子個brand再加上啲repeat嘅用字 好易令到人會上當同埋唔思考 所以今次美國分裂到咁 Media絕對係罪魁禍首嚟
agreed. internet era promotes soundbites and video clips.
真係要好小心去filter佢地餵讀者食啲咩.
其實媒體呢啲手段. 同點解啲極權國家咁鍾意用bingo紙去寫文好似.
例如說三道四. 堅決反對. 強烈讉責. 自古以來. 其實呢堆字你搣開睇中間係無意思架. 但問題係佢入腦.
例如君君臣臣父父子子. 點解要用家庭倫理去綁綑人民同國家嘅關係. 點解咁強調上下. 係方便統治者維穩呀嘛.
但問題 唔係好多人識得去question呢啲咁入腦嘅字其實表達緊啲咩. 而佢地會認為呢種係正常. 當有人提出問題嘅時候. 佢地仲會好自然咁維護呢啲concept. 但你問佢地點解. 好多其實都答唔出點解. 但就入左腦. 並且覺得呢啲先係啱.
Push
好彩以前讀書習慣已經唔睇MSM
我冇經歷過對侵勝選既質疑
社會人口金字塔. 一定係中低收入嘅人多過中高收入嘅人嘅. 咁侵改善左咁多基層生活. MSM咁樣洗腦法. 侵都頂得住. 唯一一個原因係真係佢嘅政績太好. 無論啲MSM點努力push都好. 佢地日日批鬥一個改善左好多人生活嘅總統. 本身信MSM都會變成唔信佢啦.
侵嘅policy相對地係唔會令到啲中高階層嘅生活有太大變化. 佢地咪變成好容易畀Media影響. 東西兩岸嘅人唔妥侵. 都好make sense
最終敵不過人民追求真相既自由
資訊年代令獨裁強大
同時亦令獨裁非常弱
我都unsub哂啲leftwing. 啲行為真係太噁心
依堆媒體人同華爾街大佬一樣
西裝外套下的虛偽
有啲嘢我覺得唔關學識事. 係常識.
Biden連白宮都未入. 佢有能力令所有大報+SNS take side. 幫佢censor. 幫佢刪帖. 幫佢ban account. 啲人只係向自己SNS表達對舞弊嘅懷疑. 都要係咁被面書/Twitter 友善提醒.
然後媒體做盡一切之後 去話「你有疑心係唔啱嘅」 唔係更加可疑咩? 基本人性嚟架咋喎. 既然無嘅. 咪告上法庭拆清楚. 還拜登一個清白囉. 點解要污名化司法程序呢 ?
堆MSM/左膠已經去到你問問題=陰謀論撚,MSM就是岩的是真理,George Orwell見到除左苦笑都唔知講咩好

唔比人challenge你,對異見趕盡殺絕其實係都好傳統既極左思維黎由法國大革命雅各賓派果陣已經係咁(AOC倡議既侵粉黑名單
立場真係BIAS到變形. 醜態百出. 連篇有quality少少嘅文都搵唔到.
由佢揀左嗰啲支持media censorship嘅「學者文章」之後我就unfo 唔會再捐錢 無得返轉頭
exactly.
未登天子位. 先置殺人刀. 呢啲極端思想先最有毒.
真係懶極唔想讀歷史都要讀法國大革命. 簡直係世界洪流預言書嚟.
其實成個story係好奇怪. 侵呢個人都好奇怪. 點解會係個有錢佬帶領中下階層搞嘅一場對抗全球化資本份子嘅美國革命
佢哋一班腐敗分子互相依靠 形成利益共同體
每當有人刺破佢地假面具 佢地思想行為上一定係往壞方向發展
所以對於佢地唔好覺得有咩出奇
應該諗 有咩仲可以畀佢地利用去繼續作惡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞