有無人講下加拿大個邊搵工情況

480 回覆
41 Like 28 Dislike
I’m 30
Are you or your company a member of CCAMMA?
Age is not an issue.
Nah, it’s a western company
How old were you when you got married and had your daughter?
I just think if I start again in Canada, I have to push back a lot of things, like marriage and kids. Also, if I can’t make it in Canada, I could potentially be wasting 3/4 years, then I will be caught in no man's land.
識人喺鬼佬廠做,有個華人工頭負責管理班唔識英文嘅華人。
咁係你要求高姐
講真,都睇樣。

識大陸後生女,英文唔掂嘅,一樣搵到鬼佬大型中檔連鎖店賣衫。
無牌,就只可以做裝修,都幾好搵,又嘆。

做handyman 幫人做小維修都得。
從來無人問過我攞學歷證書或著工作證明黎睇。 見/轉過無數次工。

大公司會有HR或者outsource去verify 你CV寫嘅嘢,直接搵嗰啲學校或同公司,查埋 credit report,等等。
合約 IT9

牌面6位數, 另外 self employ 即係可以扣 expense 俾少啲稅

再開埋有限公司又多啲花臣延下稅, 啲收入到失業或者退休先攞出黎駛。
live comfortably 喎. 不過真係睇你要求同住邊
你本身十幾年經驗
有少少人脈介紹
其實唔難

你諗住一張白紙肯學肯做
係加拿大係冇撚用
藍領識人最重要
其次係技術

非本行唔好諗住去到入行
玩自己

人工 你不如講吓咩行業?太brief
呢個真, 我琴晚諗, 我見過幾十次工都冇帶呢啲嘢去見. 突然唔知點答
1.5-2萬都偷笑啦 冇人認香港工作經驗
中年學嘢又慢
一去加拿大30K hkd?瞓撚醒未
你大公司transfer去另計
特別技能/專業另計
加拿大嚟講冇乜用
你自己開公司先有機
一係慢慢識人入去做
香港福地人:我肯捱就一定得
結果冬天都未必捱到
係,除非你係entry level工,如果唔係都幾大機會要減人工過去(講緊after tax
呢個時勢, 搵到工都算勁. 我識得有人做政府工宜家都失業, 雖然係少數
香港福地人:肯捱就得架啦
完全唔了解當地文化
叫佢介紹吓有乜recommend
Erererererer
唔知當地失業率
唔知幾難揾工
以為行入去say hello how r u 就有工做
用死hk諗法去加拿大一定死
根本唔同玩法
咁即係同香港一樣係累進稅
6皮港紙一個月即係12皮加紙年薪
除開都未過25%喎ching
咁計埋佢啲國民教育 醫療政策
除笨有精喎
想知有冇人住北面三省(Yukon/NT/Nunavut) 普通人多唔多工作機會?
知唔知加拿大機械工程係咩環境?
可能要由project coordinator 做起?
I was 33 when my daughter was born, my son was born 15 months later
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞