有無人講下加拿大個邊搵工情況

480 回覆
41 Like 28 Dislike
想問有無乜香港人拎到pr做得番rn? 係咪多數要重讀再考牌多 唔想又重讀係咪可以同醫護行業 say goodbye
i see i see
另外想問下加拿大嚟講 呢兩個行業點睇?會唔會話長期under pay之類?
職位流動性又如何?如果有相關學歷 係咪都會做死一世前線勞工位?要升做office一定要轉工?
eg香港物流"將多過兵"做得worker預咗冇得升 加拿大呢面又係咩情況?

btw如果我諗住按工種揀城市 係咪溫哥華或greater toronto area會比較多選擇?定應該轉mindset 先揀城市後揀工?
其實十年內長途車都一定自動駕駛,仲做司機?
Your question is too specific. I am not in that field.
I am in Ontario and I don't know much about B.C.
Too early to worry about that.
唔緊要 都多謝你解答咗我咁多問題
哪有錢啊,IT Diploma 兩年都要廿萬學費
我都想講
我嗰個係講緊港紙
27/hr服務性行業,好高
識好多人做超過兩年都係最低工資,係靠tips維生
如果本身係香港教緊書
去到嗰邊夠華語學校係咪要再考牌或者讀ib
應該係香港定係加拿大讀Master有用啲
Thanks
trying to my best...
送 downtown,大把 Uber Eats步兵,或者單車。XX飯團就好多用 e bike.
請擺脫香港人諗法。 大把鬼佬/婆成世租,唔買。

有租務管制,每年加得幾個% 租,有啲downtown豪宅apartment 而家都係千幾蚊個月

低收入可以住 co-op,按收入收租,住戶唔係全部低收入,唔係貧民區。

老咗住老人apartment,仲平(不過要輪侯好多年),有on site health care 等設施。
請瞭解整個扣稅計算方法。4月唔報稅攞番曬,怪得邊個。
IT9都驚 咁無人會夠膽移民勒。

我係就退休嘅IT9, 多年來遇過唔少新移民同事。
整車唔駛點對客,車行有service adviser, foreman 同客deal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞