有無人講下加拿大個邊搵工情況

480 回覆
41 Like 28 Dislike
大把 non-native speaker老師。

請唔請你就另一個問題。
Slack, Microsoft, IBM, Amazon, Google
good good。

啲精英公司唔係普通人入到,Toronto咁多金融機構,有手有腳都請咁滯,再加上所有頂尖公司 (計埋Waterloo)
呢點我絕對認同, 宜家香港過嚟嘅人, 無論學歷定經驗, 我睇唔出呢啲公司有乜可能請, 連interview 嘅機會都接近0. 其他細啲嘅公司都未必肯見.

Toronto 我就乜都唔知
唔該巴打,想問下邊邊天氣同生活好啲
I really welcome hong Kongers (yellow only please)
Those who got bitten by 'black dog" have top priority "
'Black dog and their family" should be excluded." Let they stuck in 'Big Bay area'.
Canada is a immigrant country...
English is not the mother tongue for many people.
Watch more American TV and you should be fine..
搭下嗲,唔好介意
我兩邊都去過,我依加住係多倫多
天氣,溫哥華就一定暖過多倫多嫁啦,雪都落小多,但一年365日,一半以上都係落雨咁濟。

生活,溫哥華一定多采多姿過多倫多100倍,有山有海有水。食海鮮都平一半。但溫哥華就細D。
多倫多如果你鐘意戶外活動,就地大D囉。同埋因為佢大,你會多左D地方去。但老實講好多地方都係去完一次就算
但係搵錢就應該Toronto 好. 生活好唔好其實都係睇你有冇錢.

我睇flyers, Toronto 買嘢好似平啲
BC = Bring cash 成日比人笑
我有啲it 低,讀左半個 cs master. 想問下ching去加拿大搵相關工作,有冇咩地區好推介?
我住Toronto, 未去過BC. 感覺做野就Toronto, 有錢或者唔駛做就BC
不過我寧願落雪都唔好落雨,係悶啲咁
應該睇左個兩頁官網既公佈先,好過睇新聞
跟住就應該等佢再出DETAILS
唔好搞亂open work permit, 永居 (PR) 同 citizen.
太空人都唔係咁易做
幾時都係Toronto同附近周邊城市最多機會。

N年前畢業第一份工都要去第二個市做,當時無車,要轉幾程巴士2-3個鐘,星期日晚入去,星期五出翻黎。
Manitoba- 2 hours west of Winnipeg
• Website: www.brandonu.ca
• Tuition fees: from $3,660 a year

For those who wish to study Nursing in Canada without going broke, the Brandon University should be considered. This is one of the cheapest but respectable Nursing colleges in Canada for international students.
所以香港IT Fresh Grad 過去Toronto搵啲細公司/金融公司係大機會比人請?諗緊冇本地經驗&學歷會唔會競爭力低到零咁
有啲我係聽人講, 唔一定完全啱.

搵工平時都唔容易, 好多人去到都係咁以讀個diploma 之類, 有本地學歷, 負責請人嗰個一睇都知係乜嘢學校.

加上宜家咁多人失業, 唔好諗住容易搵工.
咁有埋本地學歷點都好過香港學歷?雖然香港可能係Degree而加拿大讀 diploma

咁如果個一年工作經驗要求唔駛0AB,我相信好多香港人都會選擇直接過去打牛工,而唔讀書嘅
好簡單, 好多時負責請人嗰個, 你其望佢有幾醒? 有幾十到幾百份applications, 當睇見間佢唔識嘅學校, 你覺得佢邊樣容易做? 揼咗份嘢, 定係去望多幾眼, 查下係乜學校, 再去證實呢個人有冇喺度畢業, 之後同老闆解析? 見工過程真係好難講, 有時真係睇彩數. 以前啲人移民, 搵份cashier, waiter 做住先, 宜家就冇咁易
Numbeo.com 睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞