有無人講下加拿大個邊搵工情況

480 回覆
41 Like 28 Dislike
加拿大送Pizza 一定要有自己私家車,準時送到,冬天重要識雪地飛車!
你就想,2016年我去溫哥華幫朋友做part time ,(我有加拿大passport並非黑工 ),有一次出糧加紙2000 蚊,立刻扣稅實得1550 蚊,購物再比HST 稅(唔同省份稅率不同)你預12% 至14 %,實際可以用1300 蚊左右!重有每年加拿大有個人入息稅,要搵會計師報一次稅,多除少補
Is it hard to be a lawyer if you only have a law degree in hong kong?
電單車係咪死梗?
同問 水泡科唔知點搞
冬天冇人揸
落雪你都要等人鏟雪啦
所以我話uber eats單車
pizza舖請人一定要有自己車
講起上嚟冬天條街好似單車多過電單車
不過有啲人會用電動車,唔駛車牌
想問下如果果邊樓咁貴,打工都係買唔到自煮樓,如果打工打到老一般退左休可以住邊?
講埋啦 唉
Your income is low ( under $20,000)
You should be able to get most of your taxes refund to you if you file your tax returns.
Go through the NCA process.
You won't be able to drive a motorcycle in winter.
Snow started falling tonight in Toronto.
水泡科 ?
I am retired I have my own house..
最簡單,做teller,成日都請人
請問,從農有有機?
有冇機?
係香港做緊物管
讀緊Master

有無加拿大做緊物管既巴絲打
我覺得唔貴
一間500呎one bedroom 係Vancouver 都係500K CAD左右
雖然唔係係downtown,但都唔會話好遠
其實呢個問題喺香港都有㗎
點解要特別問加拿大?
我只係好奇啫,
如果你喺香港,公屋你排唔排到?
我男朋友做緊building caretaker
(我知同你有master 做管理層唔同)
都有5萬幾cad一年,有housing allowance (taxable benefit)
超平租
可唔可以交換個tg 傾傾?
純粹想知多D背景
因為2,3年後諗住過去試試

https://t.me/hongkongppl852
返加拿大渡假Part Time 幫朋友玩下,正職死得人
你自己唔報税,冇claim tax refund 同GST credit 怪得邊個

普通人得張T4, 自己報都得啦,洗乜搵accountant
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞