有無人講下加拿大個邊搵工情況

480 回覆
41 Like 28 Dislike
屌我冇諗過mb sk nb低到咁 不過living cost 低啲係真嘅
Um⋯⋯其實Cost都唔低
買嘢都幾貴 出街食飯一定要俾8-15%Tips (M記個啲快餐店例外)
唔想俾就唔好出去食飯要餐餐自己煮
唔識法文去QUEBEC /MONTREAL 是咪收得皮
其實加拿大稅率有幾高
我諗你每個月搵5-6萬hkd equivalent已經差唔多去到
留名跟進

利申:考慮Winnipeg 中
it都搵唔到工
疫情受惠工作
香港宜家移民去加拿大嘅人, 有幾大機會可以咁高收入?
即係搵6萬最後得返3萬頭?
仲未計保險供退休金等等
扣除完咪可能得返2萬尾?

45% 係effective tax rate 定marginal tax rate?
好難

但要注意呢個稅率apply to 全球收入

即係你係香港有層樓收租 買下銀行股收息 or 買債券收息

全部收入都計入去
Marginal 可以去到50%以上
我個同事三中
上年讀咗個top up degree
依家等緊出年公佈detail
佢揾緊4-5萬
係到係咁問我住邊好
可摸耳講多d
溫哥華minimum wage係$14.60/hr
我用呢個計數機計,年收入120K cad 大約係27% effective tax rate。應該同美國差唔多,當然加拿大收入低過美國,要搵120K唔容易

https://simpletax.ca/calculator
https://neuvoo.ca/tax-calculator/British+Columbia

用呢個網可以計下稅後人工
如果有咁多收入, 呢種人唔算窮, 點解會選擇去「艱難大」?
大把人搵唔到工做, 升到$20 又點?
有錢住加拿大先最舒服
元朗
咁我就唔知, 因為我好窮
加拿大唔好去
當年回流得最多既都係加拿大護照
黃種人注定食屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞