有無人講下加拿大個邊搵工情況

480 回覆
41 Like 28 Dislike
支那雞
宜家呢個時勢, 請唔請人都成問題.

除非你有好特別嘅經驗, 你問下自己點解人哋唔請本地學校出嚟嘅人而要請你?

利申: 我唔係呢行, 希望我錯
補充下

如果因為雪
單車送外賣都係預做人口密集
人口密集嘅地方冬天大雪嘅話一定會有人鏟雪同灑鹽
落咗鹽地面會濕但好少可會有black ice
慢慢踩同睇車就唔會有事

如果係因為凍,記得帶手套同蒙面
基本上上身踩到咁上下就會暖甚至出汗
再凍啲(零下20以下)就注意埋對腳因為小腿凍到變晒色都未必會注意到
可以嘅話加條legging同著啲保溫少少嘅襪/鞋
上面補充咗少少
Tax calculator, 睇average tax rate

https://www.eytaxcalculators.com/en/2020-personal-tax-calculator.html

On top 加個2-5% 做employment insurance 就差不多

不過你放錢落退休金既話(max 18%),個筆錢就會係taxable income deduct
申請緊EE
LM
加拿大好退休feel
如果黎加拿大係諗住大展拳腳就算吧啦/或者去美國

好多人都一份工做一世

利申 移左民加拿大12 年
working visa會唔會全球收?
大佬依加走難 重嫌三嫌四嫌辛苦可以唔洗去了
Edmonton 個邊點嫁?
真,d老一輩唔退落黎連位都無
所以年中唔少人讀完書就返香港

同巴打一樣去左加拿大超過十年
你想知d咩?
剛畢業係咪去英國發展會好啲?
係,我有同事係白人,識少少法文
去過Montreal 做野,但因為法文唔叻融入唔到
跟住收哂皮返 Toronto

利申:我係 Toronto
你最緊要條 reel 夠勁
呢行主要睇你showreel 同 skillset
No worries man
想知個邊既生活係點?
易唔易搵工?多唔多香港人?有冇娛樂咁
加拿大好多人回流返香港搵食
當地發展應該唔及英國
特別係溫哥華冇咩工揀
我親戚之前係溫哥華住UBC畢業咗幾年都搵唔到啲咩好嘅工作,做咗幾年之後就返咗香港發展。反而而家係香港事業發展好好
very high
My daughter and my wife have over 54% marginal rate.
Marginal tax rate
認真咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞