有無人講下加拿大個邊搵工情況

480 回覆
41 Like 28 Dislike
我嘅理解係咁 如果過去搵工就係申請open work permit 做滿一年嘢 又meet到佢language+educational level就可以apply PR 如果讀書嘅話就畢咗業可以apply PR 攞到PR先可以apple citizenship
正確,希望佢計埋diploma, 咁就最簡單
我本身諗住讀master 定係diploma算
如以移民為目的,我會讀diploma因為平啲。
openworkpermit未必搵到工。
拎左PR真係搵唔到工都仲有其他option

但唔駛諗住可以等埋policy出先。
係囉, 最衰係要 0AB,如果唔係我去做洗地洗廁所算
係以移民為前題嘅 但都想令自己更加competitive 橫掂都係讀 讀完揸master好似好過diploma咁喎
唔知佢policy幾時出 仲有半年就grad 如果真係讀master應該都要報定 又或者要開始搵工
剛剛check左,原來讀咩都頗貴。
master我真係comment唔到,但出名果啲應該都競爭大?
咁計落好似master抵啲 應該會 不過我覺得可以試吓報咗先 可能會收呢
之前去過exchange 問過人話唔識法文隨左Chinatown 都唔會搵到工 同埋種稅到傻 唔明點解有人話tax 低
師兄讀邊科先?老老實實我覺得有手有腳應該行workpermit條路都唔會太risky。
讀完master會guarantee 你有PR given 佢policy 唔變,但有機會畢唔到業就大檸樂。
不過COVID失業率好高,每條路都有唔同考慮
Umm 我又覺得可以過去打份牛工定咗落嚟,再半工讀都得嘅,好彩搵到本行嘅咪唔洗讀囉
0AB好難咩?你唔係文員就應該喺個list道㗎喇.
利申 B類
Marketing 不過其實唔大興趣 又無乜方向想讀咩 其實work permit都ok 係怕fresh grad無人請啫 讀master我又無諗過會畢唔到業喎 同埋只要一grad就可以申請PR 好似快啲穩陣啲 但如果係work permit就要睇埋language同educational level
IT9科,要搵list入面嘅工唔難呀,人地肯請先得
Fresh Grad冇本地學歷同經驗,點同人架FC鬥
每年一車車FG入去呢啲公司,其實唔好高估入TECH BIG4難道

Jane street就話係精英公司,Amzn msft google呢啲其實普通難道高少少
我有朋友佢都係做IT,類似保安系統嗰啲嘢.佢就算走都未必做得返嗰行.
識大把IT9 唔識法文喺Montreal做,有新移民,老華僑,印度人,同只識英文嘅本地鬼。

係㗎,成日開會 on 99 唔知人講乜。不過有人話翻俾你知你要做啲乜。
香港新黎 vs 本地FG。
大公司先唔理你係咪本地fg ,你係香都都可以直接in到美國google

當然人哋本地可能有intern優勢

操好啲英文同algo 先算
可以申請唔係guarantee喎
等詳情啦
會難搵呀 你non local 已經劣勢
不過東岸toronto 會有多啲機會
Ontario is 53.5%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞