歐盟裏面你會揀邊個國家移民?

1001 回覆
84 Like 14 Dislike
Dublin易搵工好多喎
同埋人工歐洲嚟講都算數一數二高
宜家唔易啦
Rotterdam淨係啲建築物都丁死人

捷克
生活態度果度可唔可以講多少少
整係去旅行已經好伏
小偷多到唔講以為係當地正職
斯洛文尼亞?
瑞典🇸🇪
咩行業
的確愛爾蘭籍同英國互相有free movement
相比之下EU人係EEA挪威 冰島簡單登記就做得嘢讀得書
而家挪威俾雙重國籍,不失為歸化好選擇
全球最保守國家之一 反同出哂名
十一月最depressed
Sauna加做運動好有幫助
人民有錢國家窮

去過Dublin就知基建第三世界level
地鐵up咗幾十年都未見影
繁忙時間市中心塞車塞過曼谷
逼巴士/tram無人排隊一嘢湧上去
機場成個啟德機場咁
一條跑道擴建到樽頸 武肺前長期塞機
醫療免費不過排到嘔

至少東歐城市好似Prague Budapest
交通隨時好過Dublin
攞得護照基本習慣咗生活環境,最起碼語言方面。你講得啱,安定咗一個地方,除非情況極壞,否則都唔想搬。 若果現在要我由芬蘭搬去德國,除非好大incentive,否則我唔想又重新學一種語言。

移得去英語以外國家,預咗要學當地語言。我係香港AF學咗兩三年法文,可以講易學難精,有英文底學法文ok 易,就算依家丟低十年再聽返都易pick up。

芬蘭話唔係難,係煩,多規則。記性好,或做開行政嘅人應該易掌握。我之前講學語文係心魔,無論咩人最終一定會學識,時間長短因人而異,有人接受唔到第一年連一句簡單句子都講唔到。
舉個例:What do you want me to do?
呢句我係芬蘭第三年先識 Mitä haluat tekeväni? Mitä haluat että mä teen?
中間啲字詞變動可以學足幾年,相比英文真係容易學。

不過,事在人為,只要堅持一定做到。
Kaikki on mahdollista!
想當年新界佬算係鄉仲未算係黑既時候,
移民歐洲除左英國,次選就係揀荷蘭。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞