歐盟裏面你會揀邊個國家移民?

1001 回覆
84 Like 14 Dislike
芬蘭/瑞典
丹麥極反難民,沒收財物無福利少補貼,入籍時間同普通人一樣。同日本態度差唔多。
啱啊 太冇條件
德國讀書接近唔使錢,你只要搞得掂衣食住行、醫療保險就得
(不過住學生宿舍同自己租屋住,價格可以差一倍)
最重要你最後都係要搵到工/搵到人結婚先可以將Temp Residence permit 轉perm
你住夠十年拎住temp rp 都係入唔到籍
你用temp住夠五年考左integration exam又搵到工
就可以轉永居
永居後可以直接上passport 即刻有曬所有荷蘭國民權利
唔拎passport 即要住多2.5年先可以拎EU rights
係zoekjaar
總之乜都好基本你合法居留佢都計足俾你
但最緊要註冊地扯可以轉但唔可以斷
一斷左佢有可能唔計你之前d連續居留
荷蘭係首選
剩係非英語國家英文程度最高都夠香港人過去生活工作無難度
而且幾年前開咗個scheme for post-grad以上嘅人過去做嘢發展金融, 高學歷嘅過去做夠3年嘢就可以申請埋PR
仲有合法大麻同開放嘅社會推多元化社會, 農業又強
不過低窪地區多又近海可能天氣香港人未必接受到
Zoekjaar都係Temp 可以未搵工就申請
得一年期
Working visa 先係non temp
要你搵到長工 份工又過左某個入息水平先會出working visa 過你
即係都要僱主肯幫你搞visa?
任何歐洲國家都係表面好睇
有得去英語系盡量去英語系
丹麥
挪威唔係EU,不過挪威先最正
Yes 經zoekjaar 搵工好似要求過2400 一個月
正常白領工都會過既
不過如果你無master係手既就無乜競爭力。。。
呢度白領工人均 Master 一係就下面慢慢升上黎
巴打嗰邊生活緊?
明嘅不過歐盟成員國得荷蘭好啲,國會傾magnitsky act仲過歐洲議會,算係好正氣㗎喇
北歐自己有北歐議會我當另一個生活圈,但丹麥好似都幾好
歐洲佬極度歧視外地人
我麻麻地 有得去會去加拿大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞