歐盟裏面你會揀邊個國家移民?

1001 回覆
84 Like 14 Dislike
荷蘭算最似香港
夜晚布魯塞爾=摩洛哥
荷蘭比利時個啲囉
All hail Wilhelmus Van Nassouwe!
德國啦
但係禿頭呢
比鬼妹多少少保鮮期
冰島 捷克 荷蘭 都正
可能我去遊客區
但係冇賊已經好好啦
聽人講其他歐洲國家會俾人禁住黎搶
咪就係首先要住10年 然後再加唔知乜嘢嘅要求....
譬如問鄰居叫咩名
我覺得本身冇eu passport都搏唔過
人生冇幾多個10年
而且本地人事業上有好多機會 係外面人冇份
唔係講歧視 係講體制
譬如中學畢業入大公司做trainee兼拎cert
同年紀香港人先啱啱fg 人哋已經有經驗有cert 兼且親生仔 等梗升職

但係一樣嘢要澄清 就係唔駛識晒咁多種語言
呢方面佢哋算好open minded
佢地自己都可能得一個語言係fluent

另一個原因係
瑞士好貴 年期又長 移民過去成本好高

當然 如果你做UBS CS JB俾人派過去 可以諗嘅
其實Flemish speakers 同French speakers 之間既磨擦仲大過外國人
我以前識個澳洲型佬就醒目
30 就已經剷青
依家 40, 有曬佬味越嚟越型, 又不受髮型影響
拉脫維亞,愛沙尼亞
幾乎冇支那人,又冇難民乞衣
所以外國人嚟香港真係好幸福
一聽到係外國嚟就出晒水
而且真係可以靠純英文生存
有機會career path比本地人更好
5年只係PR?
Yes
香港定位問題 唔用英文 香港又冇乜競爭力
但近年外國人嚟香港嘅要求係高咗
以前普通工都好易拎到working visa 而家難咗好多
無EU passpoet就儘快攞返本先諗歐洲去邊去邊。攞完你鐘意31個國家全部輪流住幾個月點都得。
eu開頭易但入籍同non eu一樣咁難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞