歐盟裏面你會揀邊個國家移民?

1001 回覆
84 Like 14 Dislike
咁又唔係咁講
歐洲畢竟有語言限制 唔係一去到就坐得低 點都要花幾年時間學語言
係呀 但係除咗投票權 又唔差幾遠嘅
瑞典唔算嚴重 大把international都搵到工 亦都見到唔少二代亞洲男性同當地鬼妹結婚
但2018選舉右派抬頭 情況就好似香港不斷俾人入侵 啲人就會醒覺反抗
都係 Stockholm 11月已經同London 12月差唔多 就算同Edinburgh 比都略凍
心魔嚟。 唔擔心得咁多,越遲走就越長時間適應。自修芬蘭文兩年,返學返咗三年,考咗B1/B2,入埋籍,護照攞咗,但去公司實習有一半聽唔明,過程係有時沮喪,但要堅持落去。兩年前第一份實習一句都聽唔明,到今時今日,聽到一半算有交代。

俾我一定入籍,唔只要PR,仲要護照。護照係最穩陣,走咗n年可以再返去。PR離開芬蘭兩年會無咗。
Ik hou van Nederland
去過幾次,冇住過。

自己覺得最正係 Innsbruck,個城市係山脈中間嘅河谷,由市中心搭個山頂纜車就有得滑雪。市區空氣又清新,水質又靚,求其叫個炸豬扒、蘋果批、朱古力撻都好食過人,仲要抵食過隔籬瑞士一大截。
https://en.wikivoyage.org/wiki/Innsbruck
我意思係 拎咗passport先再諗住邊 唔明智
想去邊就去嗰度

語言唔係淨係心魔 個人能力都有影響
如果本身學語言好叻嘅話 就冇所謂嘅
係 但係有啲唔care政治嘅人 就比較冇所謂
所以英國好好多
冬天會想跳軌 (利申住德國已經覺得好depressed)
佢地點應
去過愛爾蘭working holiday
環境好 人好 好鐘意
所有野可以好快搞掂同唔冼重覆去幾次
係有排 始終歐洲左膠比較多 但根據選舉結果應該嚟緊幾年會收緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞