歐盟裏面你會揀邊個國家移民?

1001 回覆
84 Like 14 Dislike
唯一要卻步既可能係入藉荷蘭就要放棄曬其他國藉
有啲人會唔捨得
不過荷蘭好撚柒正
歐洲又咁多地方玩何樂而不為
我自己覺得啲人話最排外既法國人先係最friendly
前提係你要識法文
如果荷蘭搞永居算,同入藉分別大唔大?
巴打清唔清楚
形容得好好
物價平過英國
啲人自己都唔識睇😂
唔大,但每5年renew1次,要一直維持有永居意圖。
都未必 之前去過Galway 叫啲人教下我愛爾蘭 佢地都話唔係好識講
難唔難搵嘢做
我都覺得係荷蘭
Sor 歷史差
以前殖民過印尼同台灣所以好多印尼靚女華僑 同台灣 /mix of two countries
所以我已經決定咗去法國

利申 識法文渣葡passport
more?
左膠大國 比起其他歐盟國家應該算少歧視?
我覺得喺移民上瑞士都可以算歐盟
因為瑞士人都有EU freedom of movement
而其他歐盟人都可以去瑞士住
丹麥
CLS邊度安全 係冇賊咋 周圍都係中東移民
見過兩派夾埋十幾個中東佬聚埋一齊嘈交 仲有日頭夜晚都會比人跟
啲白人一係扮大愛 一係又racist又nationalistic 之前一開始爆武漢肺炎個陣會係街比人鬧
北歐
之前有個芬蘭定挪威男同事, 本身已經成個金髮版 JGL 咁樣, 靚仔到我第一次見佢忍唔住問點解佢咁熟面口, 諗完一個下晝我放工同佢講終於諗到係因為你好似一個明星但唔記得個名

話口未完佢已經自己話 yes JGL, it's JGL
佢話因為佢去到世界任何一個國家都有好多同佢講佢好靚仔好似 JGL, 所以已經習慣咗, 我讚佢靚仔其實佢都慣曬冇特別反應, 理所當然咁

有次佢 show 佢返鄉下過聖誕嘅 gathering 相俾我哋睇, 屌! 相入面無論細路定阿伯個個都好靚仔, 佢話佢成個國家啲人質素都係咁上下, 返到鄉下唔會有人讚佢靚仔
唔會當面歧視或口講因為呢個係禁忌
見過有人用those kind of people就比北歐鬼屌歧視
北歐唔似美國咁所有種族溝埋一齊玩
白鬼還白鬼 中東還中東 黑鬼還黑鬼
你搵工見你係外國last name你攞MBA都冇用
見過啲公司話自己好diverse
屌你一上佢公司linkedin同官網social media全撚部咪又係金髮藍眼
我都識過芬蘭仔
係真係幾型嘅
Annual 500K挪威你salary tax 係~22%
香港啲稅有一大部份其實係物業 (賣地)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞