歐盟裏面你會揀邊個國家移民?

1001 回覆
84 Like 14 Dislike
Brandenburg, M-V 咪平
其實而家都唔知北愛爾蘭身分認同係點
除左叫作地Northern irish, 佢地係咪鍾意被稱作Irish > British? 定係無所謂
叫錯左會唔會覺得好offended
Irish language 既使用情況係仲衰過而家廣州既廣州話
好似愛爾蘭d 後生仔只係識幾句
原來冰島有香港人!!以後我成日諗冰島得廿幾萬人會唔會有香港人
冰島有冇香港人開既餐廳?
網購係咪運費超貴?
文職可以無啦啦過去愛爾蘭打工?
係working holiday 定咩?
運費貴到仆街 冇香港人開既餐廳 我完全冇見過香港人 旅客就有
係咪全個冰島26萬人得你一個香港人?

我諗緊買amazon sephora etc或想買日本、韓國貨係咪貴到傻

冰島俾我感覺好與世隔絕
有冇出前一丁或辛辣麵賣?
好似最大亞洲族群係菲律賓人?
我諗20個都唔夠 我買amazon 野 運費仲貴過件貨
愛國
佢喺Dublin?

咁佢完咗WH 後間mnc 係working visa 之類擔保佢留低?
20知連想圍爐都好難
我諗全部都喺Reykjavík

Btw 巴打識唔識冰島文?日常生活中冰島人有冇顯示到好唔鍾意你?

Sorry 細個開始已經對冰島好好奇
唔係DUBLIN
係LIMERICK附近 個頭
應該係啦,總之佢過多年幾再續多次就搞扣

係LIMERICK附近 個頭

應該係啦,總之佢過多年幾再續多次就可以搞永久居留
我成日比人望 我冰島文識基本 全要用英文溝通
你講英文,冰島人有冇唔show 你或側目?
Btw 之前睇過報導話Icelandic language is at risk, 因為後生一代鍾意講英文。你太太同唔同意?
弓喜弓喜
Irish 好似好鍾意吹水、好熱情
英文屎,更加唔識其他文
IRISH好玩得
通常講英文 佢地會好有禮貌咁回應 我老婆一家都係用冰島文溝通 街外人都係咁
好似比大陸人玩爛左
google 完先衝出黎ok?
德國最平 但要德文
(以要學一種新語言為前題, 工作, 物價, 生活質素最好)
荷蘭性價比最高 但學費相對上貴
(以純用英文為前題)
其他國家除左有個人情意結
唔係綜合黎講都好難比得上以上兩個國家
STEM 一律建議德國 因為要讀2-3年既話荷蘭太貴

利申係荷蘭做緊IBD intern+ 每一兩個月換一條鬼妹 絕對算唔上loser
但只係講事實無論你做得幾好歐洲佬都係當你黃皮豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞