鬼滅之刃作者才出名就急流勇退回故鄉,知情人士曝原因

521 回覆
559 Like 11 Dislike
當我諗野真係單一啦

試解釋FZ紅唔起既原因
因為fate zero都算黑暗 以往可以紅到出圈外嘅日劇/漫畫有邊套係會你好多伏線或者係寫人性黑暗
龍珠其實套野故事都係冇伏線悟空性格又單一
寫到咁有深度注定係紅唔出圈外
fate叫紅唔起? 係係圈內紅到仆街啦
紅唔出圈外就叫紅唔起 咁火影都唔算紅架喎
fate紅得起係FSN 而唔係FZ囉,FZ出完動畫已經收左皮 冇咩人提咁濟

2樣野黎

我自己都係FGO深度玩家,
FATE係外界人眼中比人感覺係好撚毒
咁以家鬼滅寫到咁單一,無伏線,無人性黑暗
所以題材令佢紅出圈外再紅返圈內再兜返去紅出全世界?

其實無論點兜 鬼滅紅都係一個事實
只係你本身唔鐘意鬼滅呢套野 / 唔鐘意隨波逐流
所以點都踩下咁
你自己都承認FATE係圈內紅到仆街
FATE (UFO+LISA): 圈內紅
鬼滅(UFO+LISA) : 圈內紅+圈外紅

大家都係UFO+LISA
咁.........可唔可以解釋下 仲有咩因素令鬼滅咁樣
淨低既 係咪就係你所講既題材
咁如果係題材既話,係咪你又會自打咀巴
我覺得係本來漫畫唔掂要俾人腰斬想快手完,
點知動畫又爆紅, 所以又想佢畫返長啲,
所以變到後期咁
佢再紅都唔代表可以否認佢嗰堆缺點
抖音夠紅勻全世界
但抖音低唔低質?低質
鬼滅帶起lisa
佢唱刀劍之前已經好撚紅喎,仲有魔法高校再前期啲呢 你就真係盲
咁始終套野紅同佢係咪神級冇直接關係
成日用賣幾多本 幾多億做單一指標
其實同支那人覺得有錢就大曬一樣
你可以講套野邊到邊到做得好
而唔係一屌就話我幾收得所以唔係垃圾
都唔可以否認ufo同浮世繪個畫風令到個戰鬥畫面更加立體
依個都係其中一個紅嘅原因
呃鳩你咋嘛
每年計嘅
仲要計發行量 尾田15年先抽10%
佢講緊賣100萬本喎
先抽五千萬yan 稅
10%係封頂
如果發行量講緊幾千本 都只係抽5%
收入就再东口其他稅收
冨奸係大概個概念姐
本身條友就唔池洗憂
老婆套嘢幾廿年又拎返峰嚟賣
自己幽遊白書又賣得唔錯
本身就有唔少錢
如果咁唔好搵 尾田洗撚畫到咁嘅款呀
仲大把出道 當你賣得幾千本都抽咗成幾十萬yan 你仲要請助手 studio 日日畫 又被發行商抽水對分
冨奸係Jump 多話事權 本身懶就懶啦 又唔見青山剛昌 尾田 岸本 小畑唔柒畫
抽咁柒多 上面果班都上晒岸啦
其實就算連登仔有幾咁不願面對 唔想承認都好
你地可以自命清高 獨樹一幟
都改變唔到鬼滅呢套野係港台日 超級無敵爆紅既事實

正如動物台以家無論開咩POST講 "咩咩歌/ 咩咩動漫係神級" 都總有人反對
咁始終套野紅同佢係咪神級冇直接關係
成日用賣幾多本 幾多億做單一指標
其實同支那人覺得有錢就大曬一樣
你可以講套野邊到邊到做得好
而唔係一屌就話我幾收得所以唔係垃圾
都唔可以否認ufo同浮世繪個畫風令到個戰鬥畫面更加立體
依個都係其中一個紅嘅原因

咁有冇D作品 係 唔收得 但係神作
Fate 系列驚閪咩 淨係game 都大把大追住課金
收得 同係咪垃圾
其實都係一個直接關係

你有冇見過
唔收得 但神作?
神作就唔會唔收得
收得就唔會係垃圾 因為垃圾根本冇人睇 何來神作
對立黎嫁啵呢個關係
唔通真係叫做
等我睇/買周邊/入院睇 睇下佢有幾垃圾先 咁咩
來自新世界
條友係咪連一部冷門神作都唔識
講啲咁嘅嘢
咁點解佢唱咁多op得鬼滅呢套“垃圾”帶得起呢?

而且我唔係講緊鬼滅帶起佢,大家相輔相成
呢套只係"你"認為既神作

引用返自己"正如動物台以家無論開咩POST講 "咩咩歌/ 咩咩動漫係神級" 都總有人反對"

我都幾敢講就算你以家開POST講鋼鍊係神作
都有人反對
浮世繪畫風係原作既
睇黎你都幾唔清楚下,唔清楚就話人垃圾,盲反咪呢d
所以你都仲停留緊收得=神作依個階段
神作係會收得呀 但收得唔一定係神作呀ma
宜家講緊係可以紅可以大賣 但唔等於內容係有料到
楊千華夠係視后歌后啦 佢又代表好有料咩
就拎套無限列車為例 佢係大賣呀
但你會覺得佢好過千與千尋?

你可以用個故事內容去反駁鬼滅唔係垃圾
而唔係一句大賣就講完
點套點會冇睇
睇撚到心UP
首ED世界級添
咁你講哂啦
賣得唔夠好就唔可以係神作
咁大把神級文藝片/文學作品都係垃圾?ok u win
OK
林鄭支持率極低
但佢係一個好特首

你一早咁講我咪明囉
我蠢嫁嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞