鬼滅之刃作者才出名就急流勇退回故鄉,知情人士曝原因

521 回覆
559 Like 11 Dislike
OP 世界觀本身龐大,太多角色,拖劇情仲可以理解。
Hunter 根本係作者唔肯畫,而唔係拖劇情。
柯南......呢本漫畫先係離譜。漫畫根本可以一早入主線,盡快完故,但繼續花時間去畫太多無謂劇情。
個社會欖球型既
好多得閒睇動漫既其實佢地都唔會深入研究2次元 通常邊套多人講就會睇邊套

就用同一間廠整既 FATE 講, 好多人一聽呢個brand 已經標籤左"毒" 再拒之千里, 呢堆人其實就係有睇動畫既習慣, 不過佢地好多唔會花時間揀邊套係有深度, 所以會紅唔單單係UFO, 體裁易入口 同 節奏控制都好重要

簡單D講 要D人睇埋巨人 約定夢幻島 我英先決定睇唔睇鬼滅 係本未倒置左 反而應該同佢地一齊睇完鬼滅再推薦巨人 鋼鍊俾佢地先正常
作者可能都好無奈
無啦啦被人捧到天才咁
慢慢休息再練下可能先過到自己個關
巨人都慢慢左膠大愛緊啦
柯南係出版社唔想佢完
但作者唔想喺劇情度拖
唯有每年有一半時間係休刊
畀動畫組呃多幾年錢

然後今年係因為畀武肺打亂左
本身想劇場版同漫畫同時透露某啲野
但武肺搞到劇場版推遲一年上映
漫畫被迫押後相關劇情要休刊同講其他嘢去攝時間
屌佢,一D敬業精神都冇
https://youtu.be/mMlZah4gFOw
依個鬼佬扮唔同番嘅fans
3:16笑鳩鬼滅個fan base is cancerous
講真我唔覺得佢係嗰啲真正有天才嘅作家 藝術呢行飯冇天才嘅話再點努力 提升空間都好有限

而家撞手神比佢有一套爆紅
下半世收稅都夠佢過
急流勇退做自已鍾意做嘅嘢真係好明智
好似係7成收入比左出版社
都要有人欣賞 D老闆肯俾錢 UFO肯接先得
個個好似連登仔咁話呢套係垃圾既話
連動畫都冇機會出到啦
最仆街係寫啲好吸引嘅嘢出嚟
跟住消失成年
真啊 不過人體比例呢d就仲可以將勤補拙
佢有style不過基本功都係麻麻
所以先話要練下
不過佢可能無咁大野心
依家返鄉下真係好醒
呢套野角色成長幾好呀
隻豬真係中後開始會有思考
故仔就普通
但角色寫得幾討好呀
中後好在無拖同結局都無夾硬拉長太多

龍珠超 悟空
到而家都仲幫對家回血想再打過呢d 咪無腦同拖囉
個人收入要交7成稅咁撚癲
咁係日本打工都幾慘
等到我入棺材嗰日都未必落到
跟住咪到結婚生仔,生到既話又有排做。
我鐘意鬼滅, 我都覺得佢完得好
作者真係無貨賣架喇.
雖然我覺得上一二三都打得幾好睇, 但D橋明顯已經開始重復.
咩阿力cool呼吸, 你毒我我毒你, fingfingfing廿幾期連血鬼術都懶得諗.
好彩快快手完左, 唔係真係大鑊.
佢用詞係"所得" 同埋 "繳稅", 即係袋左落袋再嘔返出黎
比出版社吸走既應該唔止7成, 而呢D 亦唔係"稅".

以佢收入, 本身已經要交45% 稅, 多出黎個D
應該係請助手啊,買器材租工作室之類
呢啲就係人話嘞
而家每次講親鬼滅
總有一堆人出黎話唔係UFO點唔係UFO乜

唔知真係以為呢套嘢偷呃拐騙先紅
根本個作者都知道屎忽撞棍紅撚左先收山
仲屌人做乜?
悟空一貫作風
超都係掛個名搵食
下 佢斯路篇都識叫悟飯快d 做低斯路
不過是但 龍珠都係為出新角向game 吸錢啫
如果一開始真係咁唔受歡迎,ufo鬼會攞佢黎動畫化咩
套動畫一定有幫手帶高個人氣,不過漫畫本身都已經有一堆fans
動畫推到上社會現象級

漫畫就算多人睇始終個陣係小眾 講出黎都未必有人識
夢幻島變左聖母已經難睇到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞