話說有個傻仔過錯數俾我(無圖)

1001 回覆
56 Like 1645 Dislike
報左狗未
好心你過錯人錢就誠懇d 而家兇9人唔還 抵啦
以前試過一次轉錯帳,第一時間係同銀行講然後係比銀行處理。
樓主入錯錢比事主係的確有權追番,因為事主個情況係有部分算路邊執到錢。事主係冇權使用入錯嘅910$,如果用左就有機會算用黑錢,因為筆錢屬於不明來歷或者叫賊贓。

但事主只要成世唔用個910$,你都吹佢唔脹
屌嗰900幾蚊
呢啲真係笑左😂
咁蔡同學正確做法係咪要扮樓主同佢有交易
收到樓主九百蚊係正常
試過轉數快過錯$10000俾人,然後佢打返俾我問我係咪過錯數,之後佢轉返俾我
樓主on9 此post完
正路有機會犯法,因為佢知舊錢唔應該比佢的,情況就有啲似禁完機無拎錢,比下家拎左咁,但係咪同一條就唔識了

你都係去銀行先,銀行唔得唯有報狗
犯左邊條先?
成日話有法律責任又無講邊條
係你on9 俾人呃 不過你可以報狗 拉9個傻仔
哇 睇連登仔留言真係勿認真 世界觀咁扭曲
一個二個blame the victim
睇怕你地成班都終有一日手殘過錯數
全部都係覺得人地憑實力收你啲錢唔洗追返

建議樓主打去銀行講你過錯咗去邊個戶口
以及本身係想過去邊等銀行幫你搞
唔係錢多定少的問題
射落海都唔益佢啦
銀行唔幫只係怕你買左野唔比錢個啲
但你解釋清楚啲就ok
打去銀行講,跟手報警,非法佔用他人財產,不過預咗有排攪

上面一班ON9仔以為無事,小學生就FF少陣啦

利申:有朋友試過,入錯錢,條友情況同樓豬一樣,攪咗好耐先收返條數
樓主唯一做錯只係一開始太chur

條友明明有轉數快又扮冇

咁樣好明顯想玩鳩樓主啦
轉數快

據轉數快網站,若想避免轉數錢的情況,用戶在付款前應核實付款詳情,包括收款人姓名及款額。若出現轉錯錢而又未能直接聯絡收款人要求退回有關款項的情況,應盡快通知相關銀行或轉數快,銀行或轉數快會提供適當的協助。

香港銀行公會及金管局在今年1月底公布「跟進錯誤轉帳的處理程序」新指引,並在今年3月底開始實施,當中覆蓋所有持牌銀行及儲值支付工具營運商。該項指引建議所有認可機構當接獲客戶「轉錯數」報告後,須先要求客戶提供相關轉帳詳情,包括日期、時間、金額、收款人戶口號碼或電話號碼,以及轉帳渠道等資料,以便機構跟進交易。當收到資料後,機構應在不遲於接收求助起計第二個工作日完結前,並向客戶提供確認通知書。

在接收求助起計2個工作日內,轉帳銀行應要求收款銀行,聯絡客戶及確認有關誤收轉帳,一旦確認,取得客戶授權後即時轉回有關資金。銀行方面有責任提供一切相關資料,協助客戶盡快識別是否錯誤轉帳,並需提醒收款方若不交出款項的話,是需要負上法律後果。

收款銀行有責任詳細紀錄已採取的行動,並由接收要求起計15個工作日內,通知轉帳銀行,讓轉帳銀行能在接收客戶報告後20個工作內,向客戶以書面形式清楚交代「轉錯數」的最終結果。
Ching你睇落都似弱智
對電話對埋名
最後仲要confirm是否確認轉數
咁都可以過錯數

嗰條友真係好
比着我都撚鳩你
同銀行報懷疑對方洗黑錢
兒燈仔根本就垃圾
班傻仔以為blame the victim會顯得自己好醒目
大律師次次都吹大架啦
原本唸住還 俾樓主大一大心唸含啦柒頭
乜撚嘢呀又
你就係個傻仔,即係你過錯數俾你自己?
明明會比你再check多次入嘅資料你都仲可以錯
擺明你係特登錯,抵撚你死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞