話說有個傻仔過錯數俾我(無圖)

1001 回覆
56 Like 1645 Dislike
唔理佢有機會犯法如果佢真係洗黑錢
因為如果你唔通知銀行有一筆不明來歷既金錢入咗你account
然後你如果又用咗/放係到既話
都有機會係入到罪
所以收到呢啲錢第一時間係通知銀行而唔會轉返帳俾當時人
用銀行做第三方黎處理呢一筆錢
報狗啦
叫咗銀行聯絡佢,佢都拒絕還錢嘅話就報狗啦
唔係班狗真係以為唔撚使做
首先你要證明到你過咗去嘅錢係唔屬於果條友先
話晒制又你㩒 數目 戶口又你自己打 仲要確認埋
點解樓主仲可以認為筆錢仲係屬於自己
唔好玩下, 我之前借左好多百蚊比人, 出入數我自己都唔知邊條係邊條唔係, 你咪慢慢同銀行証明你轉錯囉 😅😅 好聲好氣咪比, 好似樓主咁, 下世啦 🥰🥰 仲有呀, 你都好似問我借過錢, 你還錢比我仲要比番你???? 😅
好奇一問 轉數快入錯名都轉到錢架咩?我之前試過打錯名係轉唔到
你落分行填張form話過錯數比人,金管局指引銀行要2個工作天發信通知你收到申請開始調查同嘗試通知對家銀行同個人,20個工作天要通知你初步結果

佢唔同意比返錢你拎住封銀行結果通知,報警又好,搵律師申請禁制令凍結佢個戶口再追討又好(九嚿水你就自己諗值唔值)

利申:過錯五千比人,搵銀行追得返條數,無直接搵過對家
打比銀行叫佢幫手填表攪
有登記電話就收到轉數
你既錯誤唔應該煩住哂人地
打account number先要入埋收款人名
入電話/email係system show返個打左星嘅收款人名 比傻閪樓主自己對
你就on9,我日日過錯一百蚊比你每日屌鳩你一次叫你還錢睇吓點?銀行有晒正常程序唔做,三唔識七無啦啦搵你話過錯錢比你屌鳩你要你即還睇吓你block唔block人囉
自己做錯野重大9人,比左半日時間人就要人覆實你,你估你自己邊個,你估人人都好似你咁得閒,本身想比番你但見你咁撚串我都唔想比番你啦,咁鐘意報警未報飽佢,同你玩番三五七個月又點話,你自己反省下
刑事
點樣知佢有冇用嗰啲錢?
佢個戶口得910?
之前試過 去銀行填左唔知乜鳩form 過幾十日會比番你
樓主出律師信 一定搞得掂
咁多人支持玩野
有心貪人地果幾舊水就真啦
想拖拖拉拉入落自己袋
過錯左咪過番比人
怕係詐騙咪去銀行問
3唔識7又要玩9人
街邊見到乞衣洗唔洗申佢2腳
真係未必 我個轉數快都係過唔到數俾人淨係可以收
所以每次同人買野都我俾 等人過翻俾我
報狗lo
你on9在大鳩人
你犯錯過錯錢比人人地冇任何責任,
好聲好氣求人咪問下銀行確認左冇問題比返你囉,
凌晨無啦啦走去搵人還錢,唔夠半日就屌鳩人
我為你個九百請假去銀行攪?我半日人工都唔只九百
如果係我理撚幾多錢我條氣一定唔撚順,
實同你玩嘢玩返幾個月
其實大家如果遇上類似網民分享的「轉錯數」事件,的確毋須擔心的。事關香港銀行公會及金管局已在今年 1 月尾公布「跟進錯誤轉帳的處理程序」新指引,並在今年 3 月底實施,當中覆蓋所有持牌銀行及儲值支付工具營運商。

在接收求助起計兩個工作日內,轉帳銀行應要求收款銀行,聯絡客戶及確認有關誤收轉帳,一旦確認,取得客戶授權後即時轉回有關資金。銀行方面有責任提供一切相關資料,協助客戶盡快識別是否錯誤轉帳,並需提醒對方不交出款項的話,是需要負上法律後果。

https://www.hkma.gov.hk/media/chi/doc/key-information/guidelines-and-circular/2019/20190125c1.pdf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞