話說有個傻仔過錯數俾我(無圖)

1001 回覆
56 Like 1645 Dislike
其實樓主真係好on9 一日唔覆有咩問題 樓主睇嚟都係嗰啲賤種窮撚嚟 910都係咁追
之前有唔少騙案都係咁 話過錯數比人
銀行聯絡事主之後事主仲要去分行簽聲明話筆錢係轉錯,銀行先可以轉帳返
銀行亦無得強制事主去簽(銀行身分最多係聯絡角色, 邊撚個知你係轉錯數定詐騙,銀行唔會孭飛)
學佳哥等心情好啲先再同我講
咩條例?
事主有話唔還咩?人哋又無做錯點解要大人地?點證明真偽?點證明唔係黑錢?銀行查證左係真 學生都唔還就學生唔岩 告到咪告
樓主自己柒左仲要大人哋
戶口都入錯 你對眼生係屎忽到? 你算鳩數把啦
請你做野果間公司真係慘,做小小野都錯,錯完又唔反省
以前睇有個婆婆睇左轉幾萬學費
報東張西望上門搵條友先俾番
袋錢入人哋個袋
呢個年代仲有中學生會唱K?
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap210!zh-Hant-HK

盜竊罪的基本定義
如任何人不誠實地挪佔屬於另一人的財產,意圖永久地剝奪該另一人的財產,即屬犯盜竊罪,而竊賊 (thief)及偷竊 (steal)亦須據此解釋。

不誠實地(Dishonestly)
(1)任何人如 ——
(a)相信他在法律上有權利代表其本人或第三者剝奪另一人的財產

挪佔(Appropriates)
(1)任何人行使擁有人的權利,即相當於作出挪佔行為,此包括他並非藉偷竊而(不論是否不知情地)獲得財產,但其後卻就該財產行使權利,以擁有人身分保有或處理該財產。
(2)凡財產或財產上的任何權利或權益,以有值代價轉讓給或看來是以有值代價轉讓給一名真誠行事的人,而該人其後行使他相信是已經獲得的權利,則該項權利的行使並不因轉讓人的所有權欠妥而相當於對該財產的盜竊。

意圖永久地剝奪他人財產 (With the intention of permanently depriving the other of it)
(1)任何人挪佔屬於另一人的財產,雖無意使該另一人永久地失去該東西,但如他不顧該另一人的權利而意圖將該東西視為自己的東西處置,則仍須視為意圖永久地剝奪他人財產;而且,如該財產是借入或借出的,而借入或借出的期間及情況相等於將該財產徹底取走或處置,如果是並僅如果是如此,則如此借入或借出該財產,亦可相當於不顧另一人的權利而將該財產視為自己的財產處置。

自己睇下佢有冇做到
有名有證據就追啦
on99

好似人地有責任即刻仆撚到去過番俾你咁
抵啦仲要係用中銀
樓主自己㩒制轉錢俾人可以衰邊樣
仲要唔係禁錯 係自己確認咗
抵撚死,拎唔返最撚好自己做錯,唔覆你一日就兇尻人,真係傻既先會比返你
可以告返樓主私隱條例
中曬啦
件事同執到錢冇分別
你跌錢有人執左唔還就係佢犯盜竊
意圖永久地剝奪他人財產就入硬
其他兩個要睇點判
唔係話人地on9就自己冇罪
去銀行搞啦,揼人電話上連登做乜尻,告返你都仲得
去銀牌搞 再報金管局 再報警
有無對方地址 全名,呢d資料警察同銀行都唔會提供比你。
自己柒左仲要咁撚惡 放埋人地電話上黎 樓主抵撚死屌你老母
梗係有分別
而家係樓主直接送錢去人地屋企
仲要確認咗係冇送錯門口

你鐘意啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞