話說有個傻仔過錯數俾我(無圖)

1001 回覆
56 Like 1645 Dislike
樓豬過錯數人地真係無必要理
樓豬咪自己搵銀行解決
事主要為左你搞一輪都戇鳩同埋大把人冇用轉數快同銀行app
如果事主係小朋友學生哥真係老母管卡既 我聽到都覺得似係詐騙理你果個都托柒blocked算 有咩事咪話唔知果丁屎咁多真係貪你咩
轉錯數可以拎番錢,大把條文寫明,可以睇番上面嘅引文。唔好再盲撐「無責任還錢、唔還無事」,上面見到有巴打拎得番錢就知銀行會處理。
明知舊錢屬於人地但用左先可能犯盜竊
咁你舊錢成世坐係我戶口咪得囉
再唔係一開始就唔覆whatsapp,扮唔知舊錢點黎洗撚左,你都冇得追,第日其他錢轉入戶口就唔係你果九百蚊
就算唔用你舊錢,唔通我唔得閒搞轉帳又拉鳩我咩
法律上一個人見死不救都唔會有責任
想用兇鳩人既方法叫人過返錢俾自己真係弱智無極限
同普通入錯錢唔同,條𡃁仔(都唔知係唔係)講咗咁多對話,已經證明佢清楚知道有可能有筆唔屬於佢嘅錢入咗佢戶口,如果佢唔積極查銀行記錄同還款,可視作意圖不誠實永久佔有,即係盜竊。我建議佢馬上還,無謂為咗$910咁少錢就整花自己個底同自己個籮柚,雖然真心嗰句我十分想睇佢仆街
其實都無野嘅,對方唔覆直接block樓主我都覺得ok; 樓主同佢講會報案、向銀行申報 我都覺得好正常,無話兇唔兇。 你俾番,我未唔洗特登去搵銀行搞(何況佢上面應承話轉番錢);無諗住俾番我咪同你講番「咁我搵銀行搞番」
睇晒全文先

MA 叫tranferor 間bank advise 樓主都係得兩個option如果對家唔理
1. 報狗話盜竊,要證明對家明知係你既錢都用左
-> 我唔郁舊錢你吹我唔漲,一日戶口仲有一千蚊舊錢都唔係用左
2. 自己搵律師睇下可以點
-> 律師費果啲唔講,人地冇責任因為你既過失去銀行排兩個鐘隊過返啲錢俾你,都係晒鳩氣
咁都係有機會負上法律責任,並非完全無事

不過見上面有幾位巴打都有轉錯錢嘅經歷,我諗樓主都會經銀行拎得番錢。
做咩要找數 你都傻鳩
試過轉錯500
同銀行講
之後報警
搞咗3,4個月就退返
過錯錢果啲柒頭其實冇得同人玩,咁我口頭應承你但一路唔得閒去銀行排隊你可以搵咩罪入我?金管局叫銀行出信請求對家同意還錢,唔通我郵差派錯左俾其他人又拉我坐監?入錯錢人地有心唔還你係吹佢唔脹,常識黎
如果個學生冇講大話
人哋係咪要日撚日去打紅簿仔
話就話有機會 如果單案係類似咁 點告得入

樓豬chur尻住人
唔諗真啲真係以為佢係騙徒
比著我當佢狗咁撚
Block尻佢都係理所當然
但我會叫佢去銀行搞程序 收到notice我就會比返錢佢 之後就block柒佢
咁大部分人見到銀行信都出埋又寫咩法律責任都會同意還返果幾舊水
只不過如果有心玩鳩樓主,樓主都係企撚左係度
睇完最後張圖就可以負皮上一頁
係你太串,仲想大人用咩透過銀行又法律程序,好地地有禮貌d仲有機會

準備用幾年時間洗幾皮野走追返$910啦
報狗班狗一聽到900蚊點會同你做野
你話有盜竊咁咪要俾班狗見到證據人地點樣用左你舊錢
你有本事攞到對家戶口轉帳紀錄咪同你開file
銀行證實有呢條數 係有心就開app打no.轉數快 搞掂 問題係有冇心咁做
咪一路拖唔好俾囉 上庭睇下點
笑 留名看第二個post有人入錯錢比佢 他說拿來賭
唔係話串鳩你,我係佢玩大d告返你懷疑欺詐都仲得,等你上下身都好,欺詐不成一件事,上身另一件事

佢最多都係民事老老實實,你?fraud 係刑事黎,睇你玩唔玩得起

教訓你唔係做野小心,係唔好做錯野仲咁撚寸
樓豬算唔算連登仔之中最on9個堆人
假膠定真就自解決
希望樓主睇到
我點知個條友whatsapp你有乜目的,三唔識七同你講一大輪,即使我真係check到有多到錢點知筆錢乾唔乾淨,自已手動過返比佢容乜易比人告洗黑錢,真係佢自己柒轉錯錢就叫佢搵銀行攪,銀行打嚟確認咗身份話轉錯錢我都仲可以信,三唔識七邊個理你?
乜撚嘢條文都好樓主都錯撚曬
因為肯定冇條文話個學生要直接payme/fps返比樓主
傻鳩都知要搵銀行/payme搞啦
銀行冇notice比樓主喪追
自己入錯錢就預咗要程序先拎得返啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞