其實幾錢車程啲的士狗先會鐘意???

603 回覆
3475 Like 13 Dislike
的士狗隻隻都欺善怕惡,最緊要上車唔好係窗到講去邊,直接坐上車,咩交更唔識過海唔識行果d , 大大力屌落去就得,唔洗有理據,總之屌落去佢就自然識去
其實咁講可能有少少怪,不過的士佬今時今日搞到咁神憎鬼厭某程度上係因為多咗好多call車app。

Call車app係好方便,不過亦令到好多的士佬只喺app搵靚旗。

週末晚上喺尖沙咀、旺角搵車翻屋企真係慘到核爆嗰隻
酒吧區成街都係的士,冚世界都冚旗,全部拍窗問去唔去都唔理你(我知我枝旗係30幾蚊,根本唔吸引)
喺街搵遊擊就一大班人同你搶

Call車?唔加翻20蚊都唔使諗住有人接
大概一隻卡地亞手錶就差唔多
屌你老味笑撚咗

我比5億
其實樓上都講左,
的士佬唔係怕長中短錶,
最怕係入左去無客出返黎, 去d塞死既地方, 又或者臨交更係咪順路

有無客: 佢係北角釣緊客, 你走黎叫佢去遊輪碼頭, 佢實唔happy, 因為果度幾乎無客出返黎, 佢要兜返出九龍灣搵客, 但如果掉轉頭由遊輪碼頭出北角, 同一路程佢就好happy, 因為北角一定有客, 同埋佢上一程入左碼頭預左無生意, 載一載你佢賺左

塞死: 你5:30pm要銅鑼灣去皇后大道中, 佢一定黑9你面, 因為中環放工時間塞撚死晒, 尤其皇后大道中, 雖然塞車時繼續跳標, 但你落左車後佢塞返出去就無錢收, 但同一路程如果你係5:30am 既話, 佢絕對無問題, 呢個時間矇住眼渣都唔會撞到人...

然後就係交更時間, 如果你4pm係淺水灣截車要出香港仔, 而佢咁岩係香港仔交更既話, 佢會好樂意, 因為順路兼賺埋最後一程先交車, 掉轉佢要去香港仔, 你上車話要去筲箕灣, 佢9成9唔會接... 我試過4pm 係灣仔上車入淺水灣, 點知塞車, 佢本來要係跑馬地換更, 最後佢襟左支旗免費車左我去馬會附近然後叫我上左附近第二架的士 (我賺左, 因為第二程近左)

唔係話咁樣既態度係正確, 只不過係講返佢地黑面或唔黑面既原因, 但近一年都少左好多呢D, 始終生意差左, 而且我自從download 左的士app 之後都無再出現呢d 問題, 因為接得單都係唔介意個路程
其實而家都唔少黃師傅,
不過好多都係你出聲講到政策問題
佢打聽到你係對政府不滿之後先至會表態
大部份都怕撞正落更狗唔敢出聲
樓主pin呢個
最好旺角去油麻地比一皮佢
但係都唔滿意要還畀人
的士呢個行業根本就應該要消失比生意佢做都閪口閪面 比錢買難受
Uber>>>>>>dc9

上車前計好曬清清楚楚 毫子找唔找又唔洗煩 又唔洗俾錢受氣 dc依啲上世代產物等淘汰啦
星期六或者長假期入大西北好多order出城
最撚鳩係寫明公司價 落旗先同你講睇錯左正價 不如俾番正價
我無話講過佢哋無表情
佢哋直頭整個閪樣我睇
程車百幾蚊又比說話我聽叫我下次坐巴士去
廿蚊直頭同我講行過去
行你老母咩行到洗撚比廿蚊你賺
有啲就拒載 有啲見你車程近就扮唔識去
我真係寧願貴啲坐uber算撚數
後座上面有屎尿?
係 拎漂白水抹完就算
通常飲完酒喺車湯/醫院客9成9坐後座
但如果係我做dc9要聞住屎尿味真係頂唔順
btw做護士真係好撚勁
利申未揸過的士
90咁離譜搶錢喎
之前試過趕時間係上環去荃灣叫佢行西隧
佢一路揸係咁話佢唔係過海車,不如係信德落低我 再去過海的士站上車好唔好
我死話我好趕時間 無時間再排隊
唔過海你去揸巴士啦 痴撚線
用uber 啦
的狗係仆街到無人有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞