連登J-POP音樂討論區5

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
其實點謂之打入主流?
唔使睇動漫都識 嗰個層次啩
睇有冇新聞節目講嗰個人
或者多唔多電台節目同採訪
呀豬呀狗都識
唔會淨係 acg/indie/小圈子 圍內人先識
咁掛
用MV成本睇公司對歌手的投資。
LiSA 啲MV自從我的英雄學院ED 後就好HEA,今次炎個MV仲HEA過angel beats 時代首Little Braver。SONY可能諗有動畫/歌手本身人氣加持,製作MV既marginal benefit唔多。
反觀同樣SONY,米津MV有名導演拍,隻隻歌都有MV。佢主流一線歌手,冇都應該大把人狗衝,所以我上面啲原因又唔成立。
搵個冇咁紅做比較先,the peggies 最近首 センチメートル (動畫《出租女友》OP),都有整有誠意的MV(咩叫有誠意開個MV比較下就知)。
唯一解釋係市場營銷策略唔同,唔同子公司係音樂作品上重點投資部份唔同(要搵名作歌家作歌)。
而家AMAZON JP係咪唔送香港
想買幾隻嘢咁啱都唔送

終於出碟啦
我覺得好似 the peggies 呢啲位嘅 band 嘅 MV 反而比較有誠意...有隊摺左嘅叫 Negoto,啲 MV 都幾好睇
ずっと真夜中でいいのに X 電影『約定的夢幻島』
特別合作PV公開
https://www.youtube.com/watch?v=b6lG3Xk2fU8
仲有黑膠
有冇小室哲哉同好
係咪一上電梯對住果間?
果間有個網頁寫到左貨未,亦可以 whatsapp 問。
我買過幾次 Kpop live 都算快,release 後一兩日就有貨
又trends 第一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞