【小津安二郎 成瀨巳喜男 黑澤明 溝口健二】 最近迷上4,5,60年代日本電影

936 回覆
92 Like 5 Dislike
Push
三部曲
寺山修司
被日活炒魷魚後多年冇戲拍,1977年復出拍悲愁物語,仲拍咗雷朋三世卡通大電影.
1980年開始拍大正三部曲:流浪者之歌/陽炎座/夢二
奇人中嘅奇人,詩人/劇作家/導演/前衛藝術家,仲係一個評馬人.
死者田園祭
www.youtube.com/watch?v=QbFZXVU1FF4
草迷宮
www.youtube.com/watch?v=3CD8RSsATlQ
對 今村昌平
寺山修司作為漫畫鐡拳浪子超級fans,除咗為動畫版主題曲作詞仲為力石徹開追悼會,真係book 靈堂擺埋力石徹漫畫大頭相做車頭相.
初入門 想問有邊套最好睇
請推薦
想問下各位,呢啲舊嘅日本片,可以係邊度睇到?要俾錢睇都可以
買碟,以前hmv有時有平
criterion d碟靚
支那野有bilibili
就咁search上網睇住先啦,中意先買返碟支持下
原來拎左金棕櫚
呢套野真係好正
好難怪當時日本國內冇咩人中意,但係啲外國人J到飛起,亂好似都係外國比錢先拍得成
呢套啲set design 真係世界級
不過我諗要對佢啲著作有啲認識先可以欣賞得深入啲,因為其實佢地都好似係用佢啲作品改編出黎去探討返三島呢個人嘅心理
Paul Schrader 都係史高西斯嘅Taxi Driver, Raging Bull, Last Temptation of Christ同Bringing out the Dead嘅編劇黎,近年都導演左套First Reformed, 我覺得佢好似都幾執著於好似三島同Travis Bickle 呢類極之偏執同孤獨之下走向極端同暴力嘅男性角色
criterion 買唔起碟可以申請Criterion Channel, 用vpn申請,睇就唔使開vpn
只睇過陽炎座
唔啱我口味
Criterion真係好多經典
啲碟好貴
剛睇咗白痴
好唔黑澤明

原節子 三船敏郎 森雅之配搭好新鮮
呢套掂。
御法度都好正
脆卜卜嘅松田龍平
全部男人都想屌佢
仲有一個猛人

既然有傳統日本之美
就有戰後日本之惡

早前連續體咗佢幾部,真係每部都有d驚喜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞