【小津安二郎 成瀨巳喜男 黑澤明 溝口健二】 最近迷上4,5,60年代日本電影

936 回覆
92 Like 5 Dislike
泥醉天使無seed :/
未見過呢張海報
七人之侍係咪七武士?好睇係邊
羅生門好睇,高汁劇情攝影

另外有套野係個仔會背就死的老人上山等死,我覺得呢套片好撚神,樓主你地有無睇過?好似叫猶山節孝
黑澤明真係大師級
都有例外嘅
有冇睇過龍剛嘅正《英雄本色》同《飛女正傳》?
後來吳宇森再拍嘅《英雄本色》浪漫化,反而冇龍剛嗰種對社會不公感無奈嘅味道。

當然,嗰個年代仲未有得同日本比。
騰訊視頻有得睇成套《我對青春無悔》
「しのぶ」係咩?
bookoff尋寶之旅
寺島shinobu 女主角個名
套戲係キャタピラー
想睇今年上映嗰套三島由紀夫全共鬥documentary
寺島忍
柏林影后
雖然算最近,好似係上年嘅wowwow
佢上咗套叫惡毒女兒聖潔母親
勁好睇 個atmosphere營造得好出色

湊佳苗
片尾曲係咁重複aishiteru勁心寒
高倉健40、50年代拍好多任俠片

不過傳佢係gay
黑澤明之後,下一個最鍾意導演係北野武(其實應該係鍾意北野武先再接觸舊日本片)

雖然其實唔覺似,但北野武同杜Sir d戲都有同一種味道
個人對北野無感
係未HKAFF個套?
無接觸過三島由紀夫既作品,但想睇下佢點極右
諗緊睇唔睇
啱啱search,係佢入大學同左翼挑機嘅紀錄片,唔係佢拍有興趣
https://www.youtube.com/watch?v=qaeeMOYWwAQ
其實80年代都有套講三島嘅,叫mishima a life in four chapters
美國拍嘅傳記式電影
美國舞男嘅導演Paul Schrader拍
仆直,因有同性戀描寫三島未亡人反對下,
日本上唔到

我睇過,好難明下
btw
片中三國連太郎個仔佐藤浩市好靚仔
為咗高倉健睇咗依套
不過佢喺套片播足1小時後先出現
飢餓海峽 (1965)
https://www.youtube.com/watch?v=jHgeiDgxb6E
睇過三本 三島小說好少講政治
不過果種對自己失敗墮落的難受好強 果種燃燒自己、殉道的使命感好強
可能他將此聯繫到日本戰後的命運
所以變極右派
講下個期既女優
好鐘意司葉子、岡田茉莉子、若尾文子
全部拍過小津
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞