【小津安二郎 成瀨巳喜男 黑澤明 溝口健二】 最近迷上4,5,60年代日本電影

936 回覆
92 Like 5 Dislike
大島 渚邊幾套好?
青春殘酷物語
御法度
感官世界

睇過佢奧運紀錄片
依家睇覺得悶
絞死刑
儀式
白晝的惡魔
東京夜與霧
少年

呢幾部都OK
係咪想講西灣河電影資料館
有時都係太空館或者科學館,賣飛先知
電影旬報20世紀百大日本電影
https://breeze1985.pixnet.net/blog/post/6275916

數下自己睇過幾多部
實不相暪
我有跟list睇
頭10位我得5、8未睇
其實40-60年代每年best ten我有系統地跟住睇
不過最近中咗魔法毒先暫停
1 七武士 1954 黑澤明 💕
2 浮雲 1955 成瀨已喜男💕
3 飢餓海峽 1964 內田吐蘿💕
3 東京物語 1953 小津安二郎💕
5 幕末太陽傳 1957 川島雄三
5 羅生門 1950 黑澤明💕
7 赤色殺意 1964 今村昌平💕
8 無仁義之戰(系列)1973-74 深作欣二
8 二十四之瞳 1954 木下惠介💕
10 雨月物語 1953 溝口健二💕
11 生之欲 1952 黑澤明💕
11 西鶴一代女 1953 溝口健二💕
13 真空地帶 1952 山本薩夫
13 切腹 1962 小林正樹
13 盜日者 1979 長谷川和彥
13 龍貓 1988 宮崎峻💕
13 泥河 1981 小栗康平
18 人情紙風船 1937 山中貞雄💕
19 手車夫之戀 1943 稻垣浩
19 用心棒 1961 黑澤明💕

20大clear咗咁多
爬番文,早年係連登開過po寫過少少粗疏既舊片心得,主要引導人欣賞舊片美,嘗試歸納片list客觀咁睇邊套好睇

入門篇:
[抛磚引玉]日本電影討論及分享
https://lih.kg/ccopQLX
#234 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

大師作:
[抛磚引玉]日本電影討論及分享
https://lih.kg/ccopRpX
#255 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

寫到新浪潮發覺每位導演風格幾懸殊,又要運用文史哲去解讀,睇睇下書冇搞
其實個人覺得盜日者都唔值咁高
唔使急住睇呢套
我以前都照名單搵日本戲外國戲睇
見到邊啲導演或演員正先追佢其他戲
不失有效率方法
我鍾意日本春歌考,少年,戰場上的快樂聖誕
同我一樣
先追排名
再追導演
其實我想講電懋
戰場係經典
其實大島電影不時都有gay元素
你好有心機!
夜啲慢慢睇
多謝巴打
啱啱先睇羅生門 原來係咁
夜d再睇切腹
屌啦 原來日本咁多好導演
我台灣 韓國 同 中國電影都未接觸 歐洲電影表皮而已
中國近15年嘅唔駛睇
我以為你睇好多添
板本叔既配樂好神
冇計啦尤其出黎做野後發覺冇咁多時間中伏,好在早十幾年世界各國都慶祝佢地國家電影誔生百年而選一堆百大片單,日本百大,華語百大,AFI百大,BFI百大,再睇埋IMDB250應該都睇到好多正野。
yes
不過都要睇果啲咩百大係邊個選
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞