【小津安二郎 成瀨巳喜男 黑澤明 溝口健二】 最近迷上4,5,60年代日本電影

936 回覆
92 Like 5 Dislike
導演樋口真嗣 原來係出名專拍大製作垃圾片

另一部劣評垃圾係進撃の巨人
Push
kubrick十分都算幾齊, 唔同國家版本都有
溝口健二都齊?
黑澤明喺criterion collection都有幾套
我差唔多睇晒佢啲戲了
push
有 但應該不齊
高質post
睇咗個documentary
2個先後自殺

NHK スペシャル「三島由紀夫×川端康成 運命の物語
想睇女優須磨子の恋(1947年)- 溝口健二
但搵唔到

第一代整容女星[b]松井須磨子[/b
]嘅傳奇
第一個出流行歌唱片嘅歌手兼女優
明治出世大正成名
隆完個鼻之後好多後遺症

加上情夫死於西班牙流感
佢就自殺、享年32,死於1919
傳奇同早期過阮玲玉
https://www.youtube.com/watch?v=TiMpE83f8GM
首歌依家聽好詭異

田中絹代扮過佢
佢仲唱過黒澤明
生之欲果首ゴンドラの唄
https://www.youtube.com/watch?v=5HgnmnI-kao
1973年版好野黎, 災難片黎講, 真係好夠張力
仲有個電視劇版, 不過我都未睇過
如果對小松左京有興趣, 可以睇埋 復活之日
利伸睇開昭和特攝
73年版搵唔到
2006年版真係垃圾到唔恨
我睇啲日本仔review都俾勁低分
樓主你啲喜好同我咁似嘅之前上完個關於日本電影嘅課程之後就開始鍾意睇呢個年代嘅電影,啲女演員個個都超靚又好有演技最鍾意原節子之前仲專登喺Amazon買咗佢演嘅「東京の恋人」同埋「女であること」dvd
用Amzon Prime Video, 再sub啲Channel, 好多大映東映主要舊片都有
太冷門就無計, 有啲連VCD DVD都冇出過, 除左網上資源就冇法
原節子演嘅戲入面我最鍾意「青い山脈」兩部曲,首主題曲又好聽,而且套戲係日本民主化嘅啟蒙
東京の恋人同三船敏郎拍檔㗎喎
個故仔好melodrama
Prime一年先幾千yen, 啲Channel由一個月1xxyen到4xxyen都有
開vpn就睇到, 多到睇都睇唔晒
青い山脈真係改編過好多次
其實我都dl咗,未得閒睇
等我留意下先
我其實rakuten magazine都sub咗
都係多到睇唔晒
我都有睇開呢個Twitter佢分享啲雜誌圖好珍貴又高清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞