【小津安二郎 成瀨巳喜男 黑澤明 溝口健二】 最近迷上4,5,60年代日本電影

936 回覆
92 Like 5 Dislike
呢套乜嘢戲? 對網走有興趣
小津啲空鏡丶低角度拍攝好正 硬係覺得佢啲戲有浸日本味
溝口嘅評價,其實一向都比較高

After The Life of Oharu and Ugetsu won prizes in successive Venice Film Festivals in the early '50s, Mizoguchi became an icon for the nascent French New Wave. His mastery of mise-en-scène was lauded by Jacques Rivette, while Jean-Luc Godard praised his metaphysics and his stylistic elegance, at the same time deriding Akira Kurosawa as a second-rate talent. (allmoive 搵出黎)
網走番外地系列
高倉健名作
各有各好
黑澤明國內外評價點都唔可能second rate
國內睇電影旬報每年top ten 就知
Thx
鐵道員

松竹三羽烏
Push
有冇出過港版bluray?
好似唔覺眼
唔介意的話可以試下墻國d BT 網站,好多都有高清版,唔難下載
十幾年前係太空館體咗呢部 ,反戰電影,都拍得幾靚
《緬甸豎琴》 市川崑
https://www.youtube.com/watch?v=_bw8SgZuaO0

有睇
不過其實唔喺緬甸拍
bt好多都係死seed
線上看又有啲冇字幕
成瀬最撚正
前2日終於睇咗meshi(飯)
山之音

佢片中嘅原節子 冇小津電影中咁平面

當年睇成瀬第一套就係放浪記,驚為天人
佢改好多林芙美子小說
依套算係林嘅半自傳

我中意高峰秀子多過原節子
我都係,成瀬我最鐘意個啲全部係高峰秀子主演
不過香港冇乜人識佢
未睇過就點都抽個時間睇切腹,保證唔會後悔
可能因為佢d戲無咁風格化/實驗性
前年香港搞過一次小型成瀬影展
不過再之前都好少聽到有上佢d戲
有啲怕血腥
Cinefan常客啦,唔係小津溝口就係成瀨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞