【小津安二郎 成瀨巳喜男 黑澤明 溝口健二】 最近迷上4,5,60年代日本電影

936 回覆
92 Like 5 Dislike
Criterion collection 有冇?
criterion channel有啊
啱啱睇咗 蒲田行進曲 睇完呆撚咗 跪咗係地下
有pulp fiction 既瘋狂
8 1/2 嘅格式
同神級的演技
https://www.lcsd.gov.hk/fp/zh_TW/web/fpo/programmes/2014rc/film.html
幾年前有個80年代日本電影展
大家睇過幾多部
當時印象最深係 遠雷 、家族遊戲
80年代個種“情懷”,對香港觀眾來講真係又熟悉又陌生
我好憎家族ゲーム
就係得一套
我之前仲未睇到八十年代
有套 《轉校生》係近年個套動漫(男女弱體調轉個部)原著,雖然幾商業,不過整體都處理得OK,幾heartwarming + nostalgic

《利休》d鏡頭都幾靚/工整,有少少溝口feel

果次我睇個幾部比較容易入口d ,無乜60年代個種反叛/複雜/前衛,有機會想睇翻 《原子力戰爭》同《 青春之殺人者 》,或者會睇到另一個面貌.
https://www.youtube.com/watch?v=sur_pxcpuoE

80年代,有套戲都值得睇
伊丹十三 《 蒲公英》

套戲講一個中女為生活就去學煮麵,開拉麵館,過程中得到一班“業餘”食家幫手,雖然算係喜劇,但有種幾強烈嘅反階級意識

伊丹十三真人經歷都幾傳奇,有興趣搵大江建三郎本 《換取的孩子》睇下
最好睇既美食電影,沒有之一
擺係依家都唔會過時
Push
原來pin 果套是新藤兼人攞獎作
咁我就要睇啦
紀錄片少有攞大獎
有d難受
而家新藤兼人都死咗八年
片入面在生應該無幾個

感覺好怪 似自己一個 緬懷過去的
明明段片好清 入面仲好精神 回顧自己的師傅 但而家連自己和受訪者沒有多少存在了
多得佢及時拍
拍完冇幾耐田中絹代都死埋
多謝各位
啱啱睇埋近松物語
今年睇咗27套日本電影
下年繼續

原油巴錫錫
難得揾到同好
我都好開心(我改咗名啦 因為櫻桃魔法)
櫻桃魔法?
https://youtu.be/_bqUWbwcUbc
今季最紅日劇

哈哈 我啲口味好廣泛
下年繼續 山田洋次 週防正行 森田芳光 etc
Ending 拆佈景雖然似[人間蒸發]但又用得精彩,戲如人生真真假假也不重要.就像杜魯福的[戲中戲],[蒲田行進曲]是深作欣二給電影的情書.
瘋狂時吸引 認真時感動 呢套電影好勁
最搞笑 配角幾分鐘鏡頭都打得好勁
講到好吸引,香港邊到買到?
search 完見得台灣誠品有
英文片名Fall Guy香港上映時片名[情義兩心知],以前有出過DVD.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞