【小津安二郎 成瀨巳喜男 黑澤明 溝口健二】 最近迷上4,5,60年代日本電影

936 回覆
92 Like 5 Dislike
睇左野火 1959
炎上
細雪
映画女優
準備睇犬神家族
有靚女
我對靚仔比較有興趣
認唔住po 太靚啦

Push
push
剛剛睇咗《拋掉書本往街上》,開頭見到個戲名+封面,仲以為係好似大島渚咁,有強烈批評/反叛/戲謔意識

點知原來係廢青的失敗成長日記,超低成本+超現實+後現代+內心獨白方式處理。

最好笑係,搵圖個陣見到呢張咁有青春氣息嘅封面

但實情係講呢個主題,象征夢想嘅飛機被燒毀

睇到最後都幾心up ,條友除咗對住鏡頭鳩叫之外乜都做唔到
寺山
有興趣
木下惠介有邊套推介?
準備睇二十四瞳 頭本個鍾好正
カルメン故郷に帰る

寺山有本詩集早幾年出咗中文版

生人即離別/占卜也做了/也念過咒語/包括/各種不明所以的詞句/降魔 除災/
然後為了忘卻悲哀/寂寞時的口部運動/越是奇怪的話/越適合作咒語/
我常說/生人即離別/你知道這是哪國的語言嗎/生人即離別/寂寞了就說/
這是一個人的咒語/為了忘卻分離記憶的咒語/生人即離別/生人即離別/
反過來讀/是那個人教給我的歌”

同其他幾個導演比較,佢d電影語言就無咁嚴謹,反而的確比較似詩個種,比較多用象征同內心獨白
我知呀
其實佢以作詩出名
真係好鍾意日本電影 睇果時好舒服
歐洲電影連成日質疑本質又帶寓意 連愛情片都唔例外
掛住屌傳統荷里活電影
點之日本電影反擊番歐洲電影
荷里活一向唔like
我好多所謂賣座片都有睇過
幽美畫面 + 悲劇
真係致命弱點
冇睇過
打錯
睇左木下惠介既 野菊如你(自己譯)
係一段不能相戀既愛人
以前上過一d編劇班,當中有d老師有d去過美國學電影
佢地容易有兩個主要問題
太看重三幕劇結構:衝突 抗衡 解決,或者就算唔用三幕但都要用變種

另一個問題係看世界/人性會簡化/二元對立,好人壞人個d ,佢地覺得寫劇本就要用呢類題材做戲劇衝突

或者咁樣都解釋都點解美國有咁多唔好體的商業片
可唔可以幫我揾個source
死闘の伝説 A Legend or Was It? (1963) by 木下惠介
至少要480p
就是呢個source 人樣都唔清
好辛苦
依啲戲除非俾$
好難要求高清呀
有source有engsub己好好㗎啦
我肯俾$吖
如果youtube有 我晨早租左
與其看垃圾戲 不如花錢看名導演戲
看來太冷門 要暫時放棄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞