【小津安二郎 成瀨巳喜男 黑澤明 溝口健二】 最近迷上4,5,60年代日本電影

936 回覆
92 Like 5 Dislike
齋講個人喜好呢套好深刻
反諷到坊間愛情片講幾萬句情話都仲要離離合合有幾膚淺
睇左用心棒 根本就係日本西部片
唔多唔少有學到當時西部片拍法
但我覺得係後來比沙治奧里昂再抄番去西部片,睇落先咁似
咁其實西部片都係黑澤明強烈風格影響?!
因為我睇John ford the searcher 都無咁強烈
(例如 風沙 空街道 隔空對峙 等等)
以前好似純粹荒漠 加 快馬
請教吓各位ching
有無睇過以下幾套?

3 飢餓海峽      1964      內田吐蘿
5 幕末太陽傳   1957      川島雄三
13 真空地帶      1952      山本薩夫
13 盜日者        1979      長谷川和彥
13 泥河           1981      小栗康平
18 人情紙風船  1937      山中貞雄
19 手車夫之戀   1943      稻垣浩
21 少年           1969      大島渚
3,18,19,21
邊套推介 ?
Btw 幕末太陽傳 好似好出名
我比較喜歡18,21
冇研究西部片但最出名既Sergio Leone第一部獨行俠係完整copy用心棒,同時樹立大家對西部片既印象
呢套好似時代劇周星馳
睇左 盜日者 追逐戰 原子彈 同埋女主角定位好正
邊度有得睇 伊丹十三 女稅務員?
criterion channel
想問criterion channel 登記咗可以隨便睇有嘅片?
有無試過用VPN 飛去美國再登記?

登記要用vpn
黑澤明 - 影武者
有無睇過 今井正 同埋 稻桓浩 嘅電影?
今井正有mark未睇
稻桓浩必睇宮本武藏
睇過風林火山但覺得一般般
無法松搵唔到片源

最近睇左人斬,原來有三島由紀夫
今井正 好似勁耐以前 幾難搵片源

推介番 幾日前睇 泥河 內田吐夢 幾好睇
睇左
稅之女
葬禮
宮本武藏

開咗criterion channel 14日免費
Cc好多正野
個人排一排黑澤明
Top 5
1.羅生門
2.夢/七武士/影武者
3.生之慾
Worth to watch
4.惡漢甜夢/野良犬/紅胡子/我對青春無悔
5.酩酊天使/用心棒/椿三十郎/天國與地獄/蜘蛛巢城/亂
6.姿34郎/Scandal/靜靜雞決鬥
Decent
姿34郎2/低層/隱砦三惡人
Bad
踏虎尾的男人/白痴/美好星期天/最美

以前純粹覺得好睇而睇左咁多,淨低個d搵日補一補
整個日本電影排名啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞