【小津安二郎 成瀨巳喜男 黑澤明 溝口健二】 最近迷上4,5,60年代日本電影

936 回覆
92 Like 5 Dislike

依套運鏡一流
呢一段真係不得了
我睇review,啲鬼仔J到出血
個故事又正,橋本忍寫武士道無出其右
大推成瀨既 飯

同意成瀨拍既原節子較多面同貼感真實 係飯完美表現到出來
復讐するは我にあり
睇咗
老豆假道學信教攪自己新抱
申請埋mubi都得
間唔中有d日本舊片但名氣無咁大既導演系列
今年年頭cinefan都搞過成瀨
因為上原謙(加山雄三老豆)
靚仔所以睇咗佢38年套愛染かつら
無乜藝術性 女主角係後生時期嘅田中絹代
同西鶴一代女時唔係幾同樣
mubi就真係要你咩都會想睇下先好subscribe, 佢個library 成日轉
為咗睇黃柳霜睇咗Shanghai Express
片中好多歪音廣東話
瑪蓮德烈治好正
流芳頌幾好
SUB左都唔係好多時間睇
有時開VPN轉下唔同territory既片單都幾過癮
上年有幸睇到上原後生時個套多謝先生
靚仔到
淨係睇過黑澤明嘅七劍士同影武者,七劍士令我有一排迷上咗日本武士,睇咗好多有關武士道同浪人嘅紀錄片同書,屋企個書櫃本武士道同菊與刀間中都會拎出嚟重睇
近日想試下黑澤明 一口氣睇左五套
羅生門,七武士,用心棒,天堂與地獄,夢
劇情我自己真係覺得一般唔算好大突破
但佢明顯以人為本,上述幾套都分別拍出人既唔同面
七武士各有人性光輝 羅生門人人都有陰暗面
但黑澤明絕對係正能量既導演 結果好多時都留希望比觀眾
最後一套夢係彩色電影 場景顏色布置靚得好誇張
唔敢想像佢開頭既戲如果都有色彩佢成就會有幾高
多謝先生我都有睇
巴士司機
睇埋蜘蛛巢城啦

黑澤明對疑心嘅描寫好到位
上原謙仲有咩推介?
中年嘅上原謙就梗係

山之音
宗方姉妹

其實早期我仲想睇婚約三羽烏(1937)
有松竹三大靚仔做
當年上原28

但搵唔到
都係俄國網勁
搵到engsub版
https://ok.ru/video/2393468439150

算係第一代sell偶像靚仔"組合"

之後仲有第二代(全部個名都係二字結尾)
松竹新三羽烏/青春三羽烏
佐田啓二
高橋貞二
鶴田浩二
https://www.youtube.com/watch?v=6Q-4u6cSCco

青春三羽烏
美男三人組

但其實上原唔中意靚仔小生戲路
默片年代傳說嘅靚仔明星
岡田時彦
30歲就死咗

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞