【更新版本】經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(38)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
本身都話睇布料
咁佢咁樣問我預冇買過
我加拿大嗰陣自己試完rtw覺得fitting唔係好啱
香港ss我喺舖頭落order 出嚟都可以做錯
覺得咁樣冇得試有啲風險姐
係唔係巳經買晒
我想問J Crew x Thomas Mason 裇衫現在有7折值唔值?
咁其實如果想造件cashmere overcoat, 筆直大槪2/3萬左右,可以去邊間做?想試下loro piana料, 但都知應該唔止呢個價。定呢個budget係做唔到,應該放棄?
你要明白一條兩百公斤青森大間交到千兩手上都唔會變到Saito咁好食既道理;食得出分別又無筆直既咪儲下錢先,食唔出分別既,又何必講究條魚邊度黎?
其他廠嘅料係咪可以平D?budget 最多預35-36k,如果唔得做wool 算
多謝回覆咁我考慮下用Johnston of Elgin料整件頂住檔先。或者去drop 93 執件nos貨,等日後有錢再上loro piana啦
三萬幾筆直,如果去陳記水位既鋪,要用到600零g既cashmere可能要用columbo/Standeven之類既牌子,LP 6xx-7xxg既pure cashmere好多時會上到六七千蚊米,未計佢工錢同賺你錢,淨計布都無左兩皮野
如果用Columbo
其實不如唔好做
thx ,我tmr會去post頭價錢比較平嘅其中一間,到時睇下咩價,其實我未做過西裝,因為平時唔洗著,唔多敢入D舖😂。
mean
水加太多
牛巴對Magnanni 同 Barker 既鞋有無咩評價?
着左2年左右嘅cj 面係ok的
你都問左幾次
牛巴都無答你
何必咁在意牛巴點諗呢
自己中意/覺得啱你style/夾你腳型咪買囉

Barker T 記有
Magnanni Lane Crawford 有
M 牌d 皮我睇過 覺得好劣質,d texture 感覺好假
Barker 無留意開

其實post 頭都有介紹唔同價位嘅鞋
按自己budget 去睇下 摸下
睇下邊對舒服囉

依度亦成日推介新手 直上C J 係有原因嘅
皮幾好 造工算細緻 楦型尚算優雅

得閑咪去T 記望下
依家市道麻麻
我諗都就黎winter sale
巴打佛心
心急可以風筒不過記得只限鞋頭同要落shoe tree,有耐性可以放一兩日等佢乾透
真係on tight budget 嘅
去睇下 drop93 d carmina /其他牌子有無邊d new odd stock啱
好似準備做20% off sale
Vass有Black Friday sale
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞