【更新版本】經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(38)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
想問馬臀皮同cxl 比

耐左係咪都唔會起摺同裂紋
同keep 住光滑d ?
Cordovan 無wrinkles 但有好大條roll
不過夠平啊嘛,炒10件先夠整套suit (AC除外)

但係其實西裝仲多野要留意啦
唔該晒幾位巴打 我同屋企人睇下ss先
另外想幫屋企人問埋有冇師兄知modernpower, 80's Bespoke 同埋zuitable呢幾間如何
希望各位唔好厭我煩
新屎坑
不了
真心呢個價位,SuitSupply係最值個價錢同剪裁正正常常

Zuitable我係好欣賞佢,出庭用真係足夠,但婚禮你整件再好少少,唔會浪費
呢個價位訂造真係唔好搞
死實fuse 唯一好處係可以搞奇怪嘢
但係真係唔係好識欣賞
真係想要啲類似訂造嘅感覺又平平哋嘅
Ss有custom made 好似都係4000到起跳
當然如果要做埋馬甲嘅話應該五六千
有質素嘅訂造起碼你預要6000兩件頭
起碼俾返full canvass
Ss都有 我自己嗰件$4000到淨係上衣
選擇少啲但係都算抵玩

同為新手表示ss都有佢嘅問題
褲最好買鬆啲 試嗰陣時試清楚啲
坐下 一套好嘅西裝捱到好耐
布料嘅quality比同樣價位嘅好好多

真係比唔起g2k m&s 好過
起碼所見即所得唔會整件奇怪野比你
Colour and texture
黃色感覺唔多夾。牛巴見你好多時都帶巾,你覺得如果啲衫多數深藍/灰帶咩顏色會比較容易搭配?
Meermin 嘅馬屎忽銀包屌唔屌得過
有discount?
有冇2000$樓下 可以成套買晒既g2000又冇咗優惠 見工面試著
求推介
Uniqlo 仲好啦
見咩工咁委屈
要搵$2000樓下嘅西裝?
你地唔好咁啦
有d 大學生 u grad 就準備還grant loan 無咩budget
工都未返 一野要人洗一萬幾K 係肉痛

又要買埋鞋

經濟又唔係好 搵到工都可能比人壓價

況且唔係見律師 ibank 我諗好多 hr/老闆都係鳩著姐

不過2k 以下 真係無咩可能買到靚野
訂造嘅一定柒㗎喇
亦唔好去買Playlord H&M 依d
睇下M&S U 記有無d 四四正正嘅

如果識上美國網買
可以 試下 睇下 撞唔撞得啱 brooks brother 有啱嘅
不過都應該out 小小筆直

不過作為過來人

如果你對衣著有d 要求又要成日著
你用2k 買嘅第一套西裝 你好快就覺得柒 唔會想再著
又真係 不如拎多d 買SS /造套好嘅 好過

如果你 淨係諗住見工著,平時返工無咩需要著

再著都可能係下次見工
咁就求鳩其啦
Fresh grad返工想買對loafer粗着咩牌子好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞