【更新版本】經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(38)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
第一次見人fresh grad 就問 買咩loafer 好
依位巴打係可愛嘅

但你返咩工 其他同事著d 咩 budget 幾多 都無寫好難幫到你啵

不過係咪都應該等下black friday 先啦
純粹感覺冇咁formal 百搭啲
預$1000-2000
cavour 7 折 睇下邊對啱
你要係香港有得你試就無㗎喇 依個價位
要香港有門市你試嘅 就應該得berwick
不過你預著到流血
https://www.spierandmackay.com/collection/sportcoats-liquidation

Budget meet唔到第一頁嘅可以睇下呢個牌子,最近見到好多KOL着,呢排仲要減到一千蚊左右一件sportcoat,不過好似係美國嘢,尺寸偏大
leather sole 就formal d 透氣d
但同時 冼d
落雨嘅話 個底濕左水 會加速佢收皮速度

rubber 就
就調轉,無咁formal 但就襟d

睇你自己需要同 每日行嘅路係商場 地墊比較多 但街嘅石屎路比較多

保養都係 打鞋頭鐵,唔好落雨著 同 起碼 隔日著比佢休息下依d 老生常談
或者買支saphir sole guard 搽搽佢
想問下大家係咪好少着麂皮嘅鞋,我見好似無乜人講過
b and l 你地買個陣有無加埋底? 個底望落好薄唔加好快玩完
有,個觸感會好少少
相信一路都有爸打試過做mirror shine失敗會有一撻地方硬係刷唔令
症狀係一落水抹落去,其他地方可以推兩推就令;但果度好似越索越霉咁,塊皮索晒水
乾左會好似有啲粉係面咁
好多時再重覆mirror shine都會繼續出現同樣情況
我之前自己試過一兩次,簡單講都係話刷左佢,重新上cream,薄薄地唔好急等等
好似有啲抽象

到今日屎忽痕又再賴左一次野,試左一個方法救得返
盡量嘗試文字表達出黎比大家參考下(因為賴野果刻都係有啲淆,無逐個step影相)
老實講解決方法可以有好多,唔啱使既屌細力啲

先講個簡單結論(個人認為)
成因係水太多,皮既油脂(佢自己Or上面既蠟)唔夠擋住啲水滲入去皮就會出現
解決方法係先用大量蠟(每次量少,但次/層數多)不停buff表面,初頭唔好用水
等表面既蠟夠擋住水唔滲落皮,再慢慢以正常mirror shine手法buff上去
呢個情況係本身已經mirror shine左既鞋應該少啲發生
但係新鞋,或者比較乾既鞋會易啲中招

事緣之前減價買左對foster & sons既Brogue
買返黎見佢都好令身幾靚仔,拎左去打頭鐵返黎一路都未著過無搞佢
今日見搞開對黑鞋順便搞埋
自問都係敗家仔落補品永遠都係重手
一上cream推兩野個面都乾晒證明啲皮其實都幾乾
buff完即上wax推,一落水就出事
其中一撻索晒水,之前試過同樣情況,決定等佢乾刷走表面再重新上cream,wax
結果當然都係失敗

把心一橫,唔落任何水既情況之下齋用mirror gloss wax乾捽
雖然做唔到mirror,但都見到正常上完cream拋光後既效果
一時心急用返平時mirror shine既水量,又再一次賴野
不過上面既方向感覺上啱
結論黎講有下面既steps

1. 等索左水既皮乾
2. 用刷/布好似平時拋光咁輕刷走乾左係面既剩餘物
3. 用乾布點蠟(鏡面,高亮,whatever)搽上去(以「拋光」或者重少少未到「上cream」既力度)
*力度黎講,「拋光」最輕係表面高速來回,「上cream」有少少按壓
4. keep住捽直至蠟既霧面消失(如果有少少油漬類似拉絲咁既感覺,但overall都係令面既都OK)
5. 補蠟,重覆3-5幾次
6. 布包住兩隻手指,一隻點*一滴水*,另一隻補蠟(真係唔好多水)
7. 先係無受影響,其他鏡面既地方試,確保唔會太多水(太多水準則同一般mirror shine一樣)
8. 先用點蠟果隻手指捽,慢慢再加埋點水隻手指捽

呢個時候會有兩個情況
a) 慢慢開始令返,代表水無滲入皮,鏡面蠟可以拋到光
b) 依然有滲水跡象:淺色皮的話某一忽會深色左,深色皮的話有一忽特別啞色
如果係b 既,重新再黎過以上步驟
3-5步驟重覆次數多啲,確保上夠蠟等水唔會滲到入皮
如果係a既
唔使多講就跟返平時mirror shine步驟,總之都係唔好太多水啦

補張圖,祝大家成功
好靚
加左底size 唔岩無得換架可
Danite Rubber都好撚冼
真係防冼得crepe sole/ vibram 狗牙
真係有追求防冼就買workboot 啦
去完天倫改衫長加開鈕門要收700一件既時候
望到成衣筆直要求一套1k
真係睇唔透

學生時期我都G2000 但畢左業起碼suitsupply起啦
市場下流,畢業生人工無升,人工材料成本就升,個固有市場愈做愈平無法避免
波鞋食炒咪又係照買
都冇得講嘅市道又唔係好
畢業生人工又唔係高
而且將來着西裝嘅機會率又唔一定
唔使着嘅又係擺喺屋企吸塵

而且香港人普遍都唔算特別認識
我好多朋友都係千零蚊一套
唔係特別自己鍾意嘅都冇乜需要真係擺錢落去

再加埋我自己覺得好多舖頭都伏伏地
市面上大量所謂訂做
我到而家都唔明點解有幾間成日喺度出現
但係明明所有review都插到仆街
整出嚟一係唔fit
一係好柒
之後都冇心機玩落去啦

好多地磚地板濕咗水好冼架
巴打你唔好咁啦
真係無budget,去M&S啦,都叫正常啲。
G2000定m&s好d
Fg
Sor淨係覺得唔好依賴佢囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞